Wykonanie
Warto wypróbować to ciasto, żeby przekonać się, że zdrowe, właściwie dietetyczne wypieki też mogą być pyszne! Niskokaloryczne i lekkie, a przy tym wciąż słodkie i smakowite. Tym razem tajemnica tkwi w dużej ilości
owoców, które słodzą ciasto i powodują, że jest wilgotne i aromatyczne. Świetnie nadaje się, by zabrać ze sobą w pudełku jego spory kawałek, mając za nic zasadę, że na śniadanie raczej nie je się ciast;D W końcu to same
owoce,
mąka z pełnego przemiału i
jajka z niedużym dodatkiem
cukru.- ok. 850g kwaskowatych
jabłek (ok. 6 sztuk)- ok. 150g
śliwek- 3
jajka- 100g
cukru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu- 180g
mąki pełnoziarnistej- garść
płatków owsianych1)
Owoce pokroić na kawałki o
boku 1-2 cm i wsypać do dużej miski.2) W drugiej misce zmiksować
jajka z
cukrem, a następnie z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem, a na końcu z
mąką.3) Połączyć
owoce z
ciastem i przełożyć do formy o wymiarach23x27cm, nasmarowanej i posypanej
bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.4) Lekko wyrównać i posypać
płatkami owsianymi.5) Piec w temperaturze 180 st. C przez 45-50 minut.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba porcji: 12Kaloryczność jednej porcji: 145 kcal