Wykonanie
Gdy nachodzi nas ochota na pyszne pralinki Rafaello, a nie chce się jechać do sklepu, można przygotować je samemu.
Daje to zdecydowanie więcej radości, niż zjedzenie kupnych, a smakują bardzo podobnie. Robiłam je pierwszy raz i przyznam, że wyszły pyszne :)
Z porcji wyszło mi około 35 pralinek :)Co potrzebujemy:100g
masła200g wiórek
kokosowych150g
śmietany kremówki 30%80g
cukru pudru1
biała czekoladaUwaga! Punkt pierwszy można pominąć. Ja podsmażyłam sobie wiórki, aby się zarumieniły i nadały lepszy smak
masie, jednak nie ma konieczności podsmażania wiórek na patelni.1. Na patelni rozpuszczamy około 30g
masła, wrzucamy ok 20g
cukru pudru i 100g wiórek
kokosowych. Podsmażamy, aż wiórki się zarumienią.2. Na patelni rozpuszczamy 70g
masła, dodajemy kremówkę. Chwilę mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia, bez konieczności zagotowania.3. Zawartość patelni wlewamy do miseczki, w której uprzednio zmieszaliśmy
cukier puder z wiórkami. Jeśli ktoś korzysta z punktu 1, wrzuca również zawartość pierwszej patelni.4. Wszystko mieszamy. Jeśli masa nie jest na tyle gęsta, aby formować kuli, możemy włożyć na jakiś czas do zamrażarki.5. Uformowane kuleczki polewamy
białą czekoladą, uprzednio rozpuszczoną w kąpieli
wodnej.(ROZTAPIANIE
CZEKOLADY W KĄPIELI
WODNEJ)Na
czekoladę sypiemy wiórki i gotowe :) Gotowe Rafaello możemy włożyć do lodówki, bądź zamrażarki, jeśli nie lubimy długo czekać.Smacznego! ;)