Wykonanie
Moje pierwsze tego typu naleśniki! ;) Może nie wyglądają idealnie, ale
będę ćwiczyć i niedługo pochwale się takimi o idealnym kształcie ;) Poza tym jest to miła odskocznia od naszych chudziutkich naleśników, które również uwielbiam. Kto nie próbował jeszcze pancakes szczerze zachęcam. Jako dodatek wybrałam
czereśnie, które mam teraz w ogrodzie i zmiksowałam je bleanderem, ale można je podawać z czym dusza zapragnie.
Co potrzebujemy:135g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
cukru pudru130g
mlekajajko2 łyżki stopionego
masłaDodatek: polewa:100g
czereśni1. Przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól oraz
cukier puder do miski.2. Do osobnej miski wrzucić
jajko,
mleko oraz roztopione
masło i wymieszać do całkowitego połączenia.3. Mieszaninę wlać do miski z
mąką i widelcem mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy i odstawić na chwilę.4. Na patelni rozgrzać
masło lub
olej i nakładać łyżką ciasto. Piec, aż pojawią się pęcherzyki i naleśnik się przyrumieni. Nastepnie odwrócić na drugą stronę.5.
Czereśnie bez pestek zmiksować za pomocą bleandera na gładką masę i polać naleśniki.Smacznego!!