ßßß Cookit - przepis na Chleb pomidorowy (bezglutenowy)

Chleb pomidorowy (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Inspiracją do upieczenia mojego bezglutenowego chleba pomidorowego służył przepis na "Kukurydziany chleb z suszonymi pomidorami" autorstwa twórców "Atelier smaku". Moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Chlebek udał się znakomicie, ma zwartą konstrukcję i wspaniały smak. Serdecznie polecam :-)
Składniki na formę typu keksówka o wymiarach 30cm x 11cm:
25 g mielonego siemienia lnianego
350 ml wrzątku
150 g mąki kukurydzianej
200 g skrobi ziemniaczanej
50 g mąki ryżowej
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
półtorej łyżeczki soli
200 ml ciepłej wody
1 łyżka stołowa siekanych suszonych pomidorów (siekane 3 sztuki)
CZAS: półtorej godziny wyrastania + 60 minut pieczenia
Wykonanie:
1. Mielone siemię lniane wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i blendujemy. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do osobnej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dobrze mieszamy.
3. Następnie do suchych składników dodajemy wystudzone siemię lniane i ciepłą wodę. Miksujemy ostrożnie (może chlapać) do połączenia składników.
4. Następnie bardzo drobno siekamy suszone pomidory.
5. Posiekane pomidory dodajemy do naszego ciasta chlebowego i mieszamy mikserem (już nie tak ostrożnie, na tym etapie chlapać już nie będzie).
6. Teraz czas na wyrastanie. Miskę przykrywamy folią spożywczą oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
7. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
8. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
9. Wkładamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem). Po upływie tego czasu ja zawszę muszę dopiekać od spodu około 10 minut - taki piekarnik (Bosch).
Uwaga! - By uniknąć dziury w chlebie warto po około 5 minutach pieczenia naciąć chlebek wzdłuż.
10. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzenia. Chlebek najlepiej przechowywać zawinięty w ściereczkę, przez około 3 dni, nie dłużej. Dla większej miękkości można dodatkowo zawinąć w folię.
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/07/chleb-pomidorowy-bezglutenowy.html