Wykonanie
Przedstawiam bardzo prosty przepis na przepyszną
sałatkę, oczywiście bezglutenową. Do jej zrobienia używam kupnych pikli firmy Rolnik (mini
kukurydzki,
cebulki, ogóreczki), ale można też użyć własnych domowych wyrobów. Bardzo polecam :-)Składniki (proporcja dla trzyosobowej rodziny: dwóch dorosłych i dziecko):2
torebki ryżu po 100 g1 puszka
kukurydzy1 mała
cebula1 puszka
tuńczyka w sosie własnym (150 g)1 słoik pikli firmy Rolnik (na zdjęciu poniżej)kilka łyżek
majonezu (ja użyłam 400 ml)
sól,
pieprzWykonanie:
1. Gotujemy
ryż i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do tej sałatki używam właśnie tych pikli, jak na zdjęciu obok.
3. Do wystudzonego
ryżu dodajemy odsączoną
kukurydzę, pikle, pokrojoną drobno
cebulkę oraz
tuńczyka.
4. Następnie dodajemy
majonez, w ilości według własnego uznania (ja lubię dużo) oraz sporo solimy i
pieprzymy.
Sałatka musi
mieć wyrazisty smak. I mieszamy wszystko.
5. Następnie wkładamy
sałatkę do lodówki. Najsmaczniejsza jest po schłodzeniu.