Wykonanie
Przedstawiam przepis na znane ciasto - babkę marmurkową, ale oczywiście w wersji bezglutenowej. Wcześniej, będąc na diecie glutenowej i chorując, wypiekałam to ciasto z
mąki krupczatki. Zastanawiałam się czym zastąpić taką "piaskową", sypką
mąkę i wpadłam na pomysł, że
mąka z ziaren
amarantusa świetnie się spisze w tej roli i nie pomyliłam się. Ciasto jest mięciutkie, delikatne i zwarte, a co najważniejsze - naprawdę bardzo smaczne. Zapraszam :-)Składniki:1 szklanka
cukru (ok. 200 g)70 g
mąki z ziaren
amarantusa30 g
mąki ryżowej50 g
skrobi ziemniaczanej50 g
mąki kukurydzianej200 g miękkiego
masła6
jajek (
żółtka i
białka osobno)
laska wanilii,
cukier z prawdziwą
wanilią lub
cukier waniliowypół łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia2 łyżeczki ciemnego
kakaocukier puder do posypaniaWykonanie:1. Wsypujemy do miski szklankę
cukru i wbijamy dwa
żółtka (
białka odlewamy do drugiej miski, będziemy je miksować na pianę, później) i miksujemy na średniej prędkości. Następnie wbijamy kolejne dwa
żółtka i kolejne dwa cały czas miksując.
2. Następnie stopniowo dodajemy miękkie
masło - cały czas miksując.
3. Następnie stopniowo dosypujemy
mąki wraz z
proszkiem do pieczenia oraz
wanilią- cały czas miksując, ale tym razem na najmniejszej prędkości.
4. Następnie ze szczyptą
soli z pozostałych
białek ubijamy pianę na sztywno a następnie delikatnie mieszamy z
ciastem.
5. Formę z kominem smarujemy
masłem a następnie obsypujemy bezglutenową
bułką tartą lub
mąką z ziaren
amarantusa i wlewamy część ciasta.
6. Do pozostałego ciasta dodajemy dwie łyżeczki
kakao i mieszamy.
7. Ciasto z
kakao wylewamy na wierzch jasnego i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
8. Pieczemy ciasto przez około 45 minut. Ja oczywiście muszę jeszcze 5 minut dopiekać od
spodu - taki piekarnik.
9. By ciasto łatwo wyszło z formy, musi dobrze wystygnąć, ciepłe może się poszarpać. Podajemy schłodzone posypane
cukrem pudrem.