ßßß Cookit - przepis na Pory „Casanova”

Pory „Casanova”

Wykonanie

2 pory (40 dag),
6 dag szynki,
5 dag sera pleśniowego (rokpol, roquefort),
1/2 szklanki śmietany 18-procentowej,
1 łyżka masła,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz
do wysmarowania naczynia:
2 łyżki masła lub margaryny
Pory oczyścić, umyć, pokroić na dziesięciocentymetrowe kawałki, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 4-5 min, a następnie odcedzić. Szynkę pokroić na cienkie plasterki.
Czosnek obrać i rozdrobnić. Ser pokruszyć widelcem. Połowę sera wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem, wiórkami masła i czosnkiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kawałki pora zawijać w szynkę4 ciasno układać w naczyniu. Pory zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Na 5 min przed końcem zapiekania polać sosem śmietanowo-serowym. Następnie wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem.
Podawać z białym pieczywem.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/01/pory-casanova.html