Wykonanie
2
pory (40 dag),6 dag
szynki,5 dag
sera pleśniowego (rokpol,
roquefort),1/2 szklanki
śmietany 18-procentowej,1 łyżka
masła,1 ząbek
czosnku,
sól,
pieprzdo wysmarowania naczynia:2 łyżki
masła lub
margarynyPory oczyścić, umyć, pokroić na dziesięciocentymetrowe kawałki, włożyć do posolonego wrzątku, gotować 4-5 min, a następnie odcedzić.
Szynkę pokroić na cienkie plasterki.
Czosnek obrać i rozdrobnić.
Ser pokruszyć widelcem. Połowę
sera wymieszać ze
śmietaną,
solą,
pieprzem, wiórkami
masła i
czosnkiem.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem. Kawałki
pora zawijać w szynkę4 ciasno układać w naczyniu.
Pory zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Na 5 min przed końcem zapiekania polać sosem
śmietanowo-
serowym. Następnie wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym
serem.Podawać z
białym pieczywem.