Wykonanie
35 dag mrożonych obranych
krewetek i paluszków
krabowych,6 szklanek
wywaru z ryby lub
bulionu z kostki,2
marchewki (15 dag),4
ziemniaki (30 dag),1
seler (10 dag),1
cebula (10 dag),1 szklanka
śmietany 18%,2 łyżki
masła,1 ząbek
czosnku,2 łyżki
koperku,
sól,
biały pieprzKrewetki i paluszki
krabowe rozmrozić i opłukać.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Marchewkę i
seler obrać, umyć i pokroić w cienkie dupki.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać. W rondelku rozgrzać
masło, usmażyć
marchewkę,
seler i
cebulę. Pod koniec smażenia dodać
czosnek. Do rondelka wlać
bulion, doprawić
solą oraz
pieprzem i gotować 15 min.Do zupy włożyć
ziemniaki i gotować 20 min. Następnie wlać
śmietanę, dodać
krewetki i paluszki
krabowe, podgrzewać 5 min, nie gotować. Doprawić, zamieszać i rozlać do ogrzanych bulionówek. Zupę posypać
koperkiem.