Wykonanie
W poprzednim przepisie wykorzystałam
śliwki (ciasto ze
śliwkami i
siemieniem lnianym). Przyszła więc
pora na kolejne
owoce sezonowe: do wyboru były
gruszki i
morele. Zdecydowałam się na
morele, bo są bardziej zwarte i nie rozpadają się przy obróbce cieplnej. No i ten kolor - lato na talerzu!Karmelizowane
morele z
jogurtem to prosty i zdrowy przepis na efektownie wyglądający deser. Można go zjeść z samym
jogurtem lub w towarzystwie
pieczywa, na podwieczorek lub kolację. Myślę, że posmakuje za równo dużym jak i małym łakomczuchom :)Użyłam
moreli krajowych - małych, niepozornych, niezbyt słodkich. Wydaje mi się jednak, że lepiej zjeść coś, co urosło blisko i zostało zebrane kilka dni przed zjedzeniem, niż kupować
owoce, które dojrzewały w chłodniach na drugim końcu świata, opryskane środkami przeciw pleśni i
grzybom.Składniki:kilka
moreli - przeciętych na pół, bez pestek2 łyżki
miodu2 łyżki
masłakilka kropel ekstraktu z wanilii/cukier
waniliowygęsty
jogurt naturalny (np. typu greckiego)liski
mięty do dekoracjiPrzygotowanie:1. Na patelni rozpuścić
masło i
miód, dodać
wanilię, wymieszać do połączenia składników.2. Do sosu
maślano -
miodowego dodać
morele, delikatnie wymieszać i smażyć kilka minut aż
owoce lekko zmiękną i pokryją się z każdej strony sosem.3. Do miseczki włożyć porcję schłodzonego
jogurtu, na wierzchu ułożyć ciepłe
morele, polać sosem i udekorować listkami
mięty.