ßßß Cookit - przepis na ZIELONE CIASTECZKA Z GROSZKIEM I LIMONKĄ

ZIELONE CIASTECZKA Z GROSZKIEM I LIMONKĄ

nazwa

Wykonanie

Nie jestem pewna czy te ciasteczka będą należały do moich ulubionych słodyczy. Chyba nie. Jestem zwolenniczką prostodusznej czekolady mlecznej, sernika i domowych tortów. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo przydatny. Ciasteczka robi się bardzo łatwo. Piecze się je krótko, są małe, estetyczne i po włożeniu do kolorowych papilotek wyglądają jak praliny, a poza tym są wegańskie, czyli i tak zostaną pochłonięte przez tych, którzy omawiają sobie nabiału i jajek. Dobrze smakują posmarowane lukrem zrobionym na bazie soku z limonki.
Składniki:
(na ok.18 szt.)
100 g mrożonego zielonego groszku
3/4 szkl. mąki
1/4 szkl. oleju o delikatnym smaku
1/4 szkl. cukru pudru
skórka otarta z jednej limonki, ew. nieco soku z limonki
Przygotowanie:
1. Rozmrożony groszek wrzucić do miski, dolać olej, zmiksować na gładką pastę.
2. Do groszku dodać mąkę, cukier puder, skórkę z limonki, zagnieść ciasto.
Ciasto ma być miękkie i tłuste, ale ma odchodzić od rąk, jeśli bardzo się lepi, można dodać trochę mąki.
3. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut. Należy unikać zrumienienia ciasteczek, bo stracą zieloność i staną się zbyt twarde.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/zielone-ciasteczka-z-groszkiem-i-limonka.html