Wykonanie
Nie jestem pewna czy te
ciasteczka będą należały do moich ulubionych
słodyczy. Chyba nie. Jestem zwolenniczką prostodusznej
czekolady mlecznej, sernika i domowych
tortów. Mimo to uważam, że przepis jest bardzo przydatny.
Ciasteczka robi się bardzo łatwo. Piecze się je krótko, są małe, estetyczne i po włożeniu do kolorowych papilotek wyglądają jak praliny, a poza tym są wegańskie, czyli i tak zostaną pochłonięte przez tych, którzy omawiają sobie
nabiału i
jajek. Dobrze smakują posmarowane lukrem zrobionym na bazie
soku z limonki.Składniki:(na ok.18 szt.)100 g
mrożonego zielonego groszku3/4 szkl.
mąki1/4 szkl.
oleju o delikatnym smaku1/4 szkl.
cukru pudruskórka otarta z jednej
limonki, ew. nieco
soku z limonkiPrzygotowanie:1. Rozmrożony
groszek wrzucić do miski, dolać
olej, zmiksować na gładką pastę.2. Do
groszku dodać
mąkę,
cukier puder, skórkę z
limonki, zagnieść ciasto.Ciasto ma być miękkie i tłuste, ale ma odchodzić od rąk, jeśli bardzo się lepi, można dodać trochę
mąki.3. Z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.4.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut. Należy unikać zrumienienia
ciasteczek, bo stracą zieloność i staną się zbyt twarde.