ßßß
Promocja na winogrona sprawiła, że weszłam w posiadanie sporej ich ilości. Fakt, że winogrona nie są moimi ulubionymi owocami, nie działał na korzyść zmniejszania się zapasu owoców, a że koktajl owocowo-warzywny jest zawsze dobrym pomysłem, zrobiłam koktajl. Buraka zupełnie w nim nie czuć, więc napojem takim można częstować nawet tych, którzy z zasady nie tykają żadnych warzyw. Koktajl jest rzadki, ale bardzo intensywny w smaku. Kilka kostek lodu dobrze mu zrobi.Składniki:kiść ciemnych winogron1 mały burak1/2 banana1/2 jabłka1/2 szkl soku pomarańczowegosok z 1/4 cytrynyPrzygotowanie:1. Winogrona umyć, każde przekroić na pół i wyjąć pestki.2. Buraka i jabłko obrać, pokroić w kostkę.3. Banana obrać, pokroić w plasterki.4. Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować.Jeśli winogrona będą bardzo słodkie, koktajl może okazać się za słodki, w takim przypadku można dodać więcej soku z cytryny i/lub rozcieńczyć całość wodą.