ßßß Cookit - przepis na CHIPSY Z JARMUŻU Z KOZIERADKĄ

CHIPSY Z JARMUŻU Z KOZIERADKĄ

nazwa

Wykonanie

Modne ostatnio warzywne chipsy nie zastąpią oczywiście poczciwych, kalorycznych chipsów ziemniaczanych, ale od czasu do czasu można pozwolić sobie na zdrowy, ekstrawagancki zamiennik. Chipsy z jarmużu są o tyle godne polecenia, że robi się je dosłownie w 10-15 minut. Dobrze smakują na ciepło- pachnące przyprawami i bardzo chrupiące, jak i na zimno, chociaż tracą wtedy nieco chrupkości. Ja najbardziej lubię je nie jako samodzielną przekąskę, ale jako dodatek np. do kanapek: robię kanapki z ulubioną pastą warzywną albo rybną i na wierzchu układam chipsy z jarmużu. Nie dość, że ładnie wyglądają, to pełnią również funkcję aromatycznej przyprawy.
Składniki:
3-4 liście jarmużu
3 łyżki oleju o delikatnym smaku (np. ryżowy, rzepakowy)
duża szczypta soli
1/2 łyżeczki kozieradki w proszku*
Przygotowanie:
1. Oddzielamy grubą, twardą łodygę od liści jarmużu, rwiemy poszczególne liście na mniejsze kawałki i pozbywamy się najtwardszych włókien.
2. W misce mieszamy olej z solą i kozieradką, a następnie wsypujemy jarmuż i dokładnie mieszamy. Każdy kawałek powinien być obtoczony w oleju z przyprawami.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni.
5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozkładamy jarmuż.
6. Pieczemy ok. 5-10 minut uważając aby jarmuż się nie przypalił. W trakcie pieczenia można wyjmować po jednym listku i sprawdzać czy chipsy są już wystarczająco chrupkie. Powinny być sztywne, szeleszczące i nadal zielone.
*Tak naprawdę zamiast kozieradki można użyć każdej dowolnej przyprawy: curry, pieprzu cayenne, garam masala, czosnku granulowanego etc. Z kozieradką nie należy przesadzać, bo chipsy wyjdą gorzkie.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/chipsy-z-jarmuzu-z-kozieradka.html