ßßß
Letnia sałatka na szybko, z tego co było akurat pod ręką. Kwiaty nasturcji znalezione u babci pod płotem też się załapały. Lekkie i kolorowe, w smaku są raczej pikantne, piekące w język. Do pomidorów idealne, ale dobrze smakują też np. z brzoskwiniami.Składniki:kilka pomidorów w różnych kolorach i różnej wielkościkilka kwiatów nasturcjipokruszony twaróggrubo zmielony pieprz, sól1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny3 łyżki oliwyłyżeczka mioduPrzygotowanie:1. W małym naczyniu wymieszać oliwę, ocet, miód oraz szczyptę soli i pieprzu2. Pomidory pokroić w plasterki/ćwiartki/ósemki/przekroić na pół (w zależności od wielkości)3. Kwiaty nasturcji podrzeć palcami na mniejsze kawałki4. Delikatnie wymieszać pomidory z kwiatami nasturcji, polać przygotowanym na początku sosem, posypać twarogiem oraz pieprzem.Można podawać z pieczywem/ grzankami lub jako dodatek do dania głównego.