Wykonanie
Letnia
sałatka na szybko, z tego co było akurat pod ręką. Kwiaty nasturcji znalezione u babci pod płotem też się załapały. Lekkie i kolorowe, w smaku są raczej pikantne, piekące w
język. Do
pomidorów idealne, ale dobrze smakują też np. z
brzoskwiniami.Składniki:kilka
pomidorów w różnych kolorach i różnej wielkościkilka kwiatów nasturcjipokruszony
twaróggrubo zmielony
pieprz,
sól1 łyżka
octu winnego lub
soku z cytryny3 łyżki
oliwyłyżeczka
mioduPrzygotowanie:1. W małym naczyniu wymieszać
oliwę,
ocet,
miód oraz szczyptę
soli i
pieprzu2.
Pomidory pokroić w plasterki/ćwiartki/ósemki/przekroić na pół (w zależności od wielkości)3. Kwiaty nasturcji podrzeć palcami na mniejsze kawałki4. Delikatnie wymieszać
pomidory z kwiatami nasturcji, polać przygotowanym na początku sosem, posypać
twarogiem oraz
pieprzem.Można podawać z pieczywem/ grzankami lub jako dodatek do dania głównego.