Wykonanie
Przed założeniem bloga często fotografowałam niektóre z przyrządzanych przeze mnie dań.Wczoraj porządkując zdjęcia natknęłam się na jedną z takich fotek,na której była
sałatka nicejska.Pamiętam,że pierwszy raz przygotowywałam ją na niespodziankową kolację dla
męża:)Czasem urządzam mu taki "surprajs"-wtedy jest to coś zupełnie nowego,ze składników,których nie używam w kuchni na codzień.Poczęstunek składa się wtedy obowiązkowo z przystawki,dania głównego i jakiegoś ciasta lub deseru
owocowego.
Sałatka była wówczas na przystawkę.
1
sałata masłowa - ja użyłam po kilka porwanych na drobniej listków z różnych gatunków(jak na zdj.)4
pomidory - obieram ze skórki,kroję na ćwiartki1
zielona papryka - kroję w prążki4
jajka ugotowane na twardo - kroję na ćwiartki1 puszka
tuńczyka10 dkg
anchoiskilka czarnych
oliwek - kroję na pół,na szerokośćsos3 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu balsamicznegoodrobina
soli i
pieprzu do smaku -
anchois są bardzo słone,trzeba to wziąć pod uwagę doprawiając sosmożna dodać drobno pokrojoną
cebulkę,
szczypiorek i listki
bazylii - ja dodałam tylko
cebulkęSkładniki sosu mieszam i odstawiam do lodówki.Podaję go osobno,do polania porcji
sałaty na talerzyku.Opłukaną i osuszoną
sałatę rozkładam na półmisku,na nią kładę warstwowo
paprykę,
pomidory,
jajka,
tuńczyka,
anchois i
oliwki.Smacznego!!!