Wykonanie
Gdyby mój Mąż miał listę "Top 10" jestem pewna,że ta zupa zajmowałaby jedną z wyższych pozycji:) Powstała z połączenia kilku przepisów,gdyż nazwa "zalewajka"niczego mi nie mówiła,w moim rodzinnym domu i regionie,z którego pochodzę nie jest ona popularna. Dopasowałam ją do naszych kubków
smakowych i powstała całkiem niezła sycąca zupa.
3
marchewki2
pietruszkikawałek
seleracebula - kroję w kostkę6-7 średnich
ziemniakówkilka
suszonych grzybów25-30 dkg
kiełbasy lub
boczkużurek - ważne,żeby był dobry gatunkowo,ja wolę ze słoika niż z plastikowej butelki
śmietanasól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyDo garnka wrzucam listek laur.i
ziele angielskie,wlewam ok.2 l
wody,dodaję
marchewki,
pietruszki i
selera oraz
grzyby(nie są konieczne,ale urozmaicają smak zupy) i całość gotuję. Na patelni podsmażam
kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz
cebulę. Dodaję do gotujących się warzyw.Następnie dodaję pokrojone w kostkę
ziemniaki,a gdy będą już miękkie dolewam żurek i
śmietanę.Doprawiam,jeśli potrzeba,
solą i
pieprzem. Smacznego!!!