Wykonanie
Jajka i
parówki... duet w sam raz na śniadanie (oczywiście nie tylko).Warto czasami "zaszaleć" i z
banalnych produktów zrobić coś mniej
banalnego (a przynajmniej ciekawie wyglądającego).Idealne na śniadanie, kolację, a także na obiad w ramach
jajka sadzonego. Robi się prosto, lecz trochę dłużej niż zwykłe
jajko sadzone. Tak podane
jajka i
parówki zaciekawią na pewno każdego :)Składniki (na jeden taki krążek/koszyczek):2
parówki + kilka wykałaczek2
jajkasól,
pieprz,
zioła (wszystko do smaku)
olej do smażenia
Parówki obieramy z flaczka i nacinamy tak jak na zdjęciu (ważne żeby nie naciąć za bardzo, żeby
potem nam
parówka nie pękła). Końce
parówek łączymy wykałaczkami i smażymy z obydwu stron na wysmarowanej tłuszczem patelni do zarumienienia. Następnie wbijamy
jajka (można je roztrzepać - wtedy powstanie coś na wzór jajecznicy, ale można też wbić w całości - będziemy
mieć wtedy
jajka sadzone). Doprawiamy
solą,
pieprzem,
ziołami (wszystkim czym chcemy, do smaku)W zależności czy wolimy bardziej wysmażone
jajko czy mnie, to smażymy dłużej lub krócej, lub nawet z dwóch stron.Podajemy ciepłe. :)Proste, intrygujące i smaczne :)