ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wam ale mi śliwki kojarzą się z jesienią. W sumie pogoda za oknem już taka mocno jesienna.
Jak sobie poprawić nastrój w taki dzień? Drożdżowym, domowym ciachem z śliweczkami. Ciasto jest przepyszne, wprost rozpływa się w ustach i naprawdę długo pozostaje świeże.
Piekłam je we wtorek a dzisiaj nadal smakuje jak zaraz po wyjęciu z piekarnika.
U mnie śliwki węgierki zagościły w towarzystwie malinek.
Przepyszne, polecam bardzo ;)
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
80 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
150 ml ciepłego mleka
100 g masła
opakowanie drożdży instant
Wykonanie: Drożdże instant wymieszać z przesianą mąką. Dodać cukier, sól oraz cukier waniliowy. Mleko wraz z masłem umieścić w garnuszku i podgrzewać. Ciepłe mleko wraz z roztopionym masłem dodać do mąki, wymieszać. Na sam koniec wybić jaja. Ciasto dokładnie wyrobić, powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powkładać owoce i pozostawić do wyrośnięcia. W między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 40 minut.
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/09/drozdzowe-ciasto-ze-sliwkami.html