Wykonanie
Nie wiem jak Wam ale mi
śliwki kojarzą się z jesienią. W
sumie pogoda za oknem już taka mocno jesienna.Jak sobie poprawić nastrój w taki dzień?
Drożdżowym, domowym ciachem z śliweczkami. Ciasto jest przepyszne, wprost rozpływa się w ustach i naprawdę długo pozostaje świeże.Piekłam je we wtorek a dzisiaj nadal smakuje jak zaraz po wyjęciu z piekarnika.U mnie
śliwki węgierki zagościły w towarzystwie malinek.Przepyszne, polecam bardzo ;)
Składniki:0,5 kg
mąki pszennej80 g
cukru2 łyżki
cukru waniliowegoszczypta
soli2
jajka150 ml ciepłego
mleka100 g
masłaopakowanie
drożdży instantWykonanie:
Drożdże instant wymieszać z przesianą
mąką. Dodać
cukier,
sól oraz
cukier waniliowy.
Mleko wraz z
masłem umieścić w garnuszku i podgrzewać. Ciepłe
mleko wraz z roztopionym
masłem dodać do
mąki, wymieszać. Na sam koniec wybić
jaja. Ciasto dokładnie wyrobić, powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powkładać
owoce i pozostawić do wyrośnięcia. W
między czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ciasto przez około 40 minut.Smacznego ;)