ßßß
Składniki:2 kg jabłek800 gram ryżu3/4 łyżki cynamonucukier1,25 litra mlekaszczypta soliWykonanie: Mleko przelać do garnka, dodać szczyptę soli i wsypać ryż, całość gotować na małym ogniu (pilnować bo mleko lubi się przypalić) do miękkości ryżu. W między czasie jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać je z cynamonem.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ryż a na nie nakładamy jabłka (posypujemy je cukrem) następnie nakładamy kolejną warstwę ryżu a na nie jabłka (ponownie posypujemy cukrem), układamy tak do wyczerpania się przygotowanych produktów, pamiętając jednak, że ostatnia warstwą powinien być ryż ( z podanych składników wyszły mi dwie warstwy jabłek i 3 ryżu). Górną warstwę (ryżu) smarujemy masłem, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 45-50 minut.Ryż zapiekany z jabłkami można podać ze śmietaną kwaśną bądź bardziej na słodko z bitą śmietaną;)Smacznego;)