ßßß
Składniki:3 szklanki kremówki 30%1 1/2 szklanki mleka 3,2 %16 gram cukru waniliowego1 1/4 szklanki cukru kryształu100 gram gorzkiej czekoladysyrop miętowy około 10 łyżekgarść świeżej mięty pieprzowej(opcjonalnie odrobina spożywczego zielonego barwnika, u mnie obyło się bez)Wykonanie: Mleko zagotować i zaparzyć w nim mięte. Kremówkę podgrzewać z cukrem na małym ogniu aż do jego rozpuszczenia się. Następnie kremówkę wymieszać z mlekiem. Przestygniętą mieszankę wstawić na cała noc do lodówki. Po tym czasie wyjąć i odcedzić miętę, dodać około 10 łyżek syropu miętowego i wymieszać. Gotowy płyn wstawić do zamrażalnika i co jakiś czas miksować aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Gdy lody będą już lekko zamarznięte dodać pokrojona w drobną kosteczkę czekoladę, całość wymieszać i zamrozić (najlepiej przez 24 godziny).