ßßß
Tak mi jest zielono, ż e podziel ę si ę z Wami jeszcze jednym mi ę towym przepisem. Mysl ę, ż e b ę dzie w sam raz na gor ą ce dni…
Lista zakupów:250 ml śmietanki 30%250 ml mleka90 g cukru(można mniej )1 cukier waliliowy15 gr żelatyny, ja używam w p ł atkach60ml syropu miętowegoTabliczka gorzkiej czekoladyZagotować smietane i 3/4 mleka , dodać cukier i cukier waniliowy. Przygotować żelatynę, t ą w p ł atkach trzeba namoczy ć przez 10 min w zimnej wodzie , a potem dobrze wycisn ąć i rozpu ś ci ć w gor ą cym p ł ynie(np w ¼ szklanki mleka), ale nie we wrz ą tku.Zdjąć naczynie z mlekiem z ognia i wlać rozpuszczon ą żelatynę i syrop miętowy. Panna cotta wlać do różnych silikonowych foremek. Chłodzić w lodówce do stężenia( Ok 3h). Rozpuścić czekoladę i nape ł nić ni ą ma ł e foremki silikonowe, wstawić do lodówki. .Foremki silikonowe delikatnie odgi ą ć i wyj ą ć panna cotta i zastyg łą czekoladę.