Wykonanie
Ostatnimi czasy dostałam bardzo dużo dorodnych
truskawek, niestety domownicy nie byli w stanie ich zjeść. Jako, że lubimy
dżemy postanowiłam właśnie w ten sposób wykorzystać
truskawki. Kiedyś dokładnie taki sam
dżem robiła moja babcia i mama. Dzięki zaprezentowanej metodzie uzyskamy nie tylko pyszny i co najważniejsze pozbawiony ulepszaczy dżemik ale także zdrowy soczek.Serdecznie polecam;)
Składniki:2 kg
truskawek500 gram
cukru3 łyżki
masła2
cytrynyWykonanie:
Truskawki wymyć, odszypułkować i odsączyć z
wody. Następnie przekroić je na mniejsze kawałki, zasypać 200 gramami
cukru i odstawić na 4-5 godzin. Powstały
sok truskawkowy zlać, przelać do butelek i zapasteryzować.
Owoce przełożyć do garnka, dodać resztę
cukru (300 gram), całe
masło(po to aby podczas smażenia nie pojawiała się piana),
sok z cytryny i smażyć po godzinie przez 3 dni. Gotowe przełożyć do słoików i zapasteryzować.Wiecej o pastreryzacji tutaj