Wykonanie
W tamtym roku zostałam obdarowana
miodkiem przez znajomą ponieważ u nas w
Krakowie było już po sezonie mniszkowym. W tym roku jednak postanowiłam, że zrobię go sama.Skorzystałam z okazji i podczas wizyty w rodzinnym domu mojej mamy zerwałam odpowiednią ilość mniszka- a ile było zabawy przy jego zbieraniu;) Nie wiem dlaczego ale do bardzo dawna uważałam, że mniszek jest trujący. Jak się okazało mniszek ma wiele zalet- przede wszystkim działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowe, często jest stosowany w leczeniu schorzeń gardła czy także w leczeniu dolegliwości żołądkowych i infekcji skórnych.
Syrop z mniszka nie tylko ma wiele zalet zdrowotnych ale także jest bardzo dobry. Można go stosować do
herbatki, naleśników czy innych domowych specjałów.Serdecznie polecam ;)
Składniki:1000 kwiatów mniszka, całych główek1 litr
wody źródlanej1 kg
cukru2
cytrynyWykonanie: Kwiaty rozkładamy na około godzinę aby pozbyć się owadów. Następnie przekładamy je go garnka, zalewamy
wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie zestawiamy z ognia i pozostawiamy miksturę w chłodzie na 24 godziny. Po tym czasie napar przecedzamy (przez materiał tetrowy bądź gazę albo bardzo gęste sito). Otrzymany w ten sposób sok przelewamy do szerokiego garnka, dodajemy do niego
cukier i
sok z cytryn, całość gotujemy przez 2 godziny do uzyskania konsystencji płynnego
miodu. Gdy
syrop będzie już gotowy przelewamy go do słoiczków (jeszcze gorący) dobrze zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Smacznego ;)