ßßß Cookit - przepis na Migdałowo- kokosowe ciasto na maślance z wiśniami (bez cukru)

Migdałowo- kokosowe ciasto na maślance z wiśniami (bez cukru)

nazwa

Wykonanie

Brzmi skomplikowanie ale to jeden z najprostszych i najszybszych przepisów na ciasto. Ostatnio unikam słodkości, nawet tych zdrowo słodzonych miodem, czy ksylitolem, więc tutaj użyłam tylko łyżkę stewii. Jeśli chcecie uzyskać słodszy smak, dodajcie więcej jakiegokolwiek zamiennika cukru. :)
Składniki:
2 szklanki mąki (użyłam orkiszowej typ 700)
4 łyżeczki proszku do pieczenia (małe, płaskie)
4 jajka
300g maślanki
2 szklanki wiśni (mrożonych/ ze słoika)
pół łyżki soku z cytryny
5 łyżek masła
1 łyżka stewii
pół szklanki migdałów
pół szklanki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Migdały wrzucić do szklanki, zalać wrzątkiem (będą miękkie i łatwe do pogryzienia).
W jednej misce zmieszać mąkę, stewię i proszek do pieczenia.
Masło roztopić, ostudzić.
Jajka, maślankę, sok z cytryny i przestudzone masło wymieszać w drugiej misce.
Połączyć składniki z obu misek, wymieszać łyżką.
Dodać wiśnie, zamieszać łyżką.
Ciasto wylać na foremkę, posypać wiórkami, ułożyć na nim migdały i znów posypać wiórkami.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2014/11/migdaowo-kokosowe-ciasto-na-maslance-z.html