Wykonanie
Dzisiaj troszkę na temat soi...Ziarna soi dostarczają pełnowartościowego
białka, przy czym mają bardzo odpowiedni dla człowieka skład aminokwasów (zapobiega osteoporozie). Warto wspomnieć, że 50 g ziarna
sojowego dziennie zastępuje półtorej szklanki
mleka krowiego albo 150 g
wołowiny!Wysoka zawartość błonnika poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowania na
raka jelita grubego oraz pomaga w regulacji poziomu
cukru we
krwi (ma niski indeks glikemiczny - idealna dla diabetyków)Zawartość tłuszczu jest dość wysoka, przez co
soja jest kaloryczna, ale pamiętajmy, że tłuszcz ten jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem prawidłowej diety (dlatego z powodzeniem zastępuje
mięso).Ponadto jest bogatym źródłem minerałów: potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i cynku oraz doskonałym źródłem witaminy E (zapobiega przedwczesnemu starzeniu się), H i witamin z grupy B.
Soja zmniejsza również ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby
serca i nowotwory. Jest naturalnie bezglutenowa .
Składniki:350g ziarna soi5 dużych
pomidorów1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oleju do smażenia
sól morska ziołowa,
pieprz świeżo mielony1-2 łyżki
śmietany owsianej (opcjonalnie)Przygotowanie:1.
Soję przed gotowaniem moczymy w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Należy wylać
wodę z moczenia, wypłukać nasiona i do gotowania wlać świeżą. Gotować ok. 40-60 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie. Osolić dopiero pod koniec, w przeciwnym wypadku wydłuży to czas gotowania.2. Sos
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub mielimy blenderem.Drobno pokrojoną
cebulę i
czosnek podsmażamy na patelni, dodajemy
pomidory i dusimy przez ok. 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku, zabielamy lekko
śmietanką.Do gotowego sosu dodajemy ugotowaną
soję.Smacznego!