Wykonanie
Niestety w polskiej kuchni często zapominamy o roślinach strączkowych... Wielu również nie zna innych odmian niż tradycyjna
fasola biała Jaś. Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do przeczytania owłaściwościach prozdrowotnych
fasolki Adzuki, no i wypróbowania prostego i zdrowego przepisu. U mnie w domu wszystkim smakowało :)
Fasola Adzuki (nazywana też Azuki) to małe czerwone nasiona o wyjątkowym słodko-
orzechowym smaku. Uprawiana jest głównie w Japonii i Chinach. Podobnie jak inne rośliny strączkowe
fasola adzuki jest dobrym źródłem
białka, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i witamin z grupy B (w szczególności kwasu foliowego), które są ważne dla zdrowego funkcjonowania układu nerwowego, systemu trawiennego i odpornościowego. Jest bogata w błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz pomaga w regulacji poziomu
cukru we
krwi (polecana diabetykom). W Chinach jest bardzo znana ze swoich właściwości leczniczych – wzmacnia funkcje nerek, nadnerczy, pęcherza moczowego, hamuje wzrost komórek nowotworowych, odtruwa organizm, stosowana u osób z nadmiarem
wody w organizmie.
Składniki:1 szklanka
fasoli adzuki (200g)1 średnia
marchew4 średnie
pomidory1 ząbek
czosnku1 średnia
cebulaolej roślinny do smażenia
sól morska ziołowa,
pieprzśmietanka owsiana (opcjonalnie)Przygotowanie:
Fasolę przed gotowaniem należy namoczyć w wodzie na 10-12 godzin (najlepiej na noc). Następnie wylewamy
wodę z moczenia, płuczemy nasiona i gotujemy w "świeżej" wodzie ok. 45 minut pod przykryciem, aż nasiona staną się miękkie.
Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania (jeżeli osolimy wcześniej, wydłuży to czas gotowania).W tym czasie
cebulę i
czosnek kroimy drobno i podsmażamy lekko na dużej patelni.
Marchewkę gotujemy na parze, po czym kroimy w kostkę.
Pomidory zalewamy wrzątkiem w garnuszku na kilka minut, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kostkę i wrzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem kilka minut, dodajemy ugotowaną
fasolę i
marchewkę, przyprawiamy
solą,
pieprzem i dalej dusimy (można podlać
wodą) ok. 5 minut. Gotowy sos można zabielić 2 łyżkami
śmietanki owsianej, ale nie jest to konieczne