Wykonanie
Tak przygotowane
mięso z kurczaka podaję z gotowanym
ryżem -tutaj z firmy SYS , to ciekawa i smaczna odmiana zwykłego
fileta z kurczaka,
pomidory doskonale przełamują mdły smak sosu, idealnie też skomponuje się z grubym,
makaronem.Ja uwielbiam takie dania, w
sumie robi się samo, a jak smakuje...poezja! Spróbujcie :)
Składniki1 podwójna duża
pierś z kurczaka1 łyżka
ziół dalmatyńskich250 ml słodkiej
śmietanki1/2
czerwonej papryki7
pomidorków cherry3 plastry
suszonego pomidora z zalewy4 ząbki
czosnku2
cebule5 łyżek
olejupieprz bałkański do smaku
sól morska do smakuDodatek:Gotowany
ryż z
pomidorami papryką i
soczewicą SYSSposób przygotowania
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niezbyt cienkie kawałki,oprószamy
ziołami dalmatyńskimi równomiernie i
pieprzem bałkańskim.
Na patelni rozgrzewamy
olej obsmażamy kawałki
mięsa pod przykryciem aż będą prawie miękkie, odkładamy na talerz.
Warzywa obieramy-
paprykę czosnek i
cebulę kroimy na paski,
pomidorki suszone w kostkę a cherry na połówki. Wrzucamy do tłuszczu warzywa-
cebulę paprykę czosnek oraz
suszone pomidory przesmażamy około 3 minuty, po czym dodajemy
mięso wrzucamy świeże
pomidory zalewamy słodką
śmietanką i dusimy aż sos zacznie gęstnieć mieszając od czasu do czasu.Doprawić do smaku
solą i ewentualnie
pieprzem. Podawać gorące z gotowanym na sypko
ryżem.
Życzę smacznego :-)