Wykonanie
Słoneczne i mocno
pomidorowe danie z
kurczakiem przygotowywane na patelni… Przenosimy się do pięknej Katalonii w Hiszpanii.
400 g
filetu z piersi kurczakaPrzyprawa do kurczaka250 g warzyw na patelnię z
ziołami i
papryką400 g
pomidorów z puszki (krojonych)1 duża
cebula3 ząbki
czosnku2 szklanki
bulionu100 g
ryżuSólPieprzOstra
czerwona paprykaBazyliaCzarne oliwkiOlej do smażenia
Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na plastry, przyprawiamy
przyprawą do kurczaka. Obsmażamy na rozgrzanej patelni, zdejmujemy
mięso na talerz.
Cebulę obieramy i kroimy w kółka. Podsmażamy na patelni po
mięsie, dodajemy
mieszankę warzyw z
papryką i
ziołami, przeciśnięty przez praskę
czosnek, wlewamy
pomidory, doprawiamy
solą,
pieprzem, ostrą
czerwoną papryką i
bazylią. Wszystko dusimy do momentu zagotowania. Dolewamy
bulion i wsypujemy suchy
ryż. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając (żeby
ryż się nie przypalił). Pod koniec na wierzchu układamy usmażonego
kurczaka, polewamy sosem. Zdejmujemy z ognia, dekorujemy pokrojonymi
czarnymi oliwkami. Smacznego!