Wykonanie
Pomidory są źródłem karotenu, witamin; C, K, E, B1, B2, B3, B6. Zawierają również potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, kobal. Wpływają na metabolizm
cukru i cholesterolu we
krwi, regulują krzepliwość
krwi w organizmie, wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran.
Bazylia przyspiesza proces trawienia, działa korzystnie na pracę nerek i łagodzi wzdęcia, niestrawność i kolkę. Zawiera witaminy: A, C i B5.Dziś przedstawiam propozycję przystawki z udziałem aromatycznej
bazylii i soczystych
pomidorów w dwóch wersjach.
WERSJA WEGETARIAŃSKASkładniki:4 duże
pomidoryopakowanie
sera mozarella 220gkilka listków świeżej
bazyliiPrzygotowanie:
Ser mozarella pokroić w plasterki.
Pomidory głęboko naciąć (trzeba uważać, aby nie przeciąć ich do końca) co 1 cm.W nacięcia powtykać plasterki
sera i
bazylii.
WERSJA
MIĘSNA- z
szynkąSkładniki:4 duże
pomidory16 plasterków
chudej szynkisera mozarella- opakowanie 220gkilka listków świeżej
bazyliiPrzygotowanie:
Ser mozarella pokroić w plasterki.Plasterki
szynki przekroić na pół .
Pomidory głęboko naciąć (trzeba uważać, aby nie przeciąć ich do końca) co 1 cm.W nacięcia powtykać plasterki
sera,
szynki i
bazylii.