ßßß Cookit - przepis na Przystawka z pomidora i mozzarelli - caprese w dwóch wersjach

Przystawka z pomidora i mozzarelli - caprese w dwóch wersjach

nazwa

Wykonanie

Pomidory są źródłem karotenu, witamin; C, K, E, B1, B2, B3, B6. Zawierają również potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, kobal. Wpływają na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi, regulują krzepliwość krwi w organizmie, wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran.
Bazylia przyspiesza proces trawienia, działa korzystnie na pracę nerek i łagodzi wzdęcia, niestrawność i kolkę. Zawiera witaminy: A, C i B5.
Dziś przedstawiam propozycję przystawki z udziałem aromatycznej bazylii i soczystych pomidorów w dwóch wersjach.
WERSJA WEGETARIAŃSKA
Składniki:
4 duże pomidory
opakowanie sera mozarella 220g
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ser mozarella pokroić w plasterki.
Pomidory głęboko naciąć (trzeba uważać, aby nie przeciąć ich do końca) co 1 cm.
W nacięcia powtykać plasterki sera i bazylii.
WERSJA MIĘSNA- z szynką
Składniki:
4 duże pomidory
16 plasterków chudej szynki
sera mozarella- opakowanie 220g
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ser mozarella pokroić w plasterki.
Plasterki szynki przekroić na pół .
Pomidory głęboko naciąć (trzeba uważać, aby nie przeciąć ich do końca) co 1 cm.
W nacięcia powtykać plasterki sera, szynki i bazylii.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/06/przystawka-z-pomidora-i-mozzarelli-dwie.html