Wykonanie
Dziś przypominamy przepis na nasze żytnie kruche
ciasteczka.Z doświadczenia wiemy, że dzieci je uwielbiają, dlatego ich obecność podczas jutrzejszego święta jest obowiązkowa!
Składniki:3 szklanki
mąki żytniej typ 720¾ szklanki
ksylitolu (
cukier brzozowy)1 kostka
masła1
jajkopół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
olejku waniliowego¾ łyżeczki
sody oczyszczonej2 czubate łyżki
mioduPrzygotowanie:Wszystkie składniki włożyć do miski, połączyć przy pomocy miksera.Konsystencja będzie dość krucha, więc trzeba ugnieść ciasto rękoma.Rozwałkować i wycinać różne kształty, piec 10-12 minut w temperaturze 150 stopni.
Lukier z
wiórków kokosowychSkładniki:
wiórki kokosowemleko/mleko
sojoweWiórki kokosowe rozsypać na tacce i zostawić na jeden dzień, żeby wyschły (mimo, że nie wyglądają na mokre, to w rzeczywistości po zmieleniu nie otrzymamy proszku).Suche wiórki zmielić, tak aby powstał pył. Ja zrobiłam to w młynku do
kawy.Proszek z wiórków zalać minimalną ilością
mleka, tak by powstała gęsta konsystencja lukrowa.Trudno określić dokładne proporcje, trzeba to zrobić "na oko".Kolor różowy to połączenie z
sokiem malinowym a brązowy z
kakao.