Wykonanie
Żytnie kruche
ciasteczka są dobre na każdą okazję a ich przygotowanie jest proste i szybkie! Tradycyjny przepis na kruche
ciastka opiera się na
mące pszennej i cukrze, a te produkty powinniśmy na stałe wyeliminować z naszego jadłospisu.
Mąkę pszenną zastąpiłam żytnią a zwykły
cukier jego zdrowym zamiennikiem -
ksylitolem.
Składniki:3 szklanki
mąki żytniej typ 720¾ szklanki
ksylitolu (
cukier brzozowy)1 kostka
masła1
jajkopół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
olejku waniliowego¾ łyżeczki
sody oczyszczonej2 czubate łyżki
miodu-w wersji dla diabetyków można zastąpić
syropem klonowym lub
syropem z agawyPrzygotowanie:Wszystkie składniki włożyć do miski, połączyć przy pomocy miksera.Konsystencja będzie dość krucha, więc trzeba ugnieść ciasto rękoma.Rozwałkować i wycinać różne kształty, piec 10-12 minut w temperaturze 150 stopni.
Do dekoracji zrobiłam
lukier z
wiórków kokosowychSkładniki:
wiórki kokosowemleko/mleko
sojoweWiórki kokosowe rozsypać na tacce i zostawić na jeden dzień, żeby wyschły (mimo, że nie wyglądają na mokre, to w rzeczywistości po zmieleniu nie otrzymamy proszku).Suche wiórki zmielić, tak aby powstał pył. Ja zrobiłam to w młynku do
kawy.Proszek z wiórków zalać minimalną ilością
mleka, tak by powstała gęsta konsystencja lukrowa.Trudno określić dokładne proporcje, trzeba to zrobić "na oko".Kolor różowy to połączenie z
sokiem malinowym a brązowy z
kakao.
SMACZNEGO!!:)