Wykonanie
Placki kukurydziane zawładnęły moim
sercem już kilka lat temu. Początkowo spożywane w mniej zdrowej wersji, bo z dodatkiem
mąki pszennej. Dziś prezentuję Wam ich zdrowszą odsłonę. I równie pyszną. Na talerzu komponują się idealnie z wszelkimi
sałatkami.
Składniki:200g
mąki orkiszowej typ 7503
jajka4 łyżki
mleka roślinnego (ja użyłam
sojowego)ok. 300g
kukurydzy w zalewie (czytajcie etykiety, niektóre zawierają
cukier!)
sól morskapieprzolej roślinny do smażeniaPrzygotowanie:
Mąkę,
jajka i
mleko wrzucić do miski i połączyć za pomocą miksera lub ręcznie porządnie wymieszać.
Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do ciasta i wymieszać. Dodać
sól i
pieprz. Smażyć na niewielkiej ilości
oleju na złoty kolor, po kilka minut z każdej strony (przewracając tylko raz).