Wykonanie
Aromat tego ciasta jest po prostu nieziemski. Naprawdę, skromny dodatek
płatków róży i
skórki cytrynowej potrafi zdziałać takie cuda z poczciwą szarlotką! Pomimo tego, że kocham zwyczajny, kruchy placek z
jabłkami i
cynamonem, muszę przyznać, że ta szarlotka zostanie chyba mianowana najlepszą, przynajmniej tej jesieni. I cóż, że taka brzydka... Niestety, nie pierwszy raz przekonałam się, że bezglutenowe, kruche ciasto (bo taką wariację piekłam) "nie lubi" zbyt dużej ilości
masła i zjeżdża z brzegów formy. Na szczęście smak rekompensuje wszelkie niedostatki natury estetycznej! Wszyscy przecież wiemy, że liczy się wnętrze - zwłaszcza jeśli dyskutujemy o szarlotce. I dlatego z publikacją nie mogłam czekać do następnego pieczenia... Bo o ile pewna jestem, że powtórki będą, to nie wiem, kiedy zdołalibyśmy zaaranżować sesję, przy chronicznym niedostatku czasu i światła. Skorzystajcie więc jak najszybciej z receptury i podobnie jak my, zróbcie sobie kojącą przerwę na ulubioną
herbatę w towarzystwie polskiej - a jakby trochę egzotycznej, szarlotki :)Składniki (na okrągłą formę o śr. 24 cm):Kruche ciasto:200 g zimnego
masła270 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 100 g
mąki gryczanej, 100 g
skrobi ziemniaczanej, 70 g
mąki kukurydzianej)30 g
mąki kukurydzianej100 g
cukru pudru1
jajko1 łyżka
śmietany kremówkiMasa
jabłkowa:2 łyżeczki
konfitury różanej (użyłam tartej róży)750 g kwaskowatych
jabłeksok i skórka otarta z 1/2
cytryny100 g
cukruPrzygotować kruche ciasto. W misie wymieszać wszystkie rodzaje mąk i
cukier puder. Wrzucić posiekane nożem
masło, wbić
żółtko (
białko zostawić do posmarowania wierzchu ciasta), dodać
śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, uformować z niego dwie kule - jedną większą, drugą trochę mniejszą. Owinąć folią i włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cieniutkie plasterki, dodać startą
skórkę z cytryny, wcisnąć sok, dodać
cukier i
konfiturę różaną. Wszystko dokładnie wymieszać.Wyjąć większą porcję ciasta z lodówki, rozwałkować na podsypanym
mąką blacie (bezglutenowy spód rozwałkowuję na arkuszu folii spożywczej). Przełożyć do formy (bezglutenowy spód przenoszę na folii i wykładam folią do góry, a następnie ją odklejam), odciąć nadmiary. Ponakłuwać ścianki i spód ciasta przy pomocy widelca i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 º C. Piec przez ok. 10 minut lub dłużej - do lekkiego zarumienienia ciasta.W czasie podpiekania
spodu przygotować kratkę na ciasto. Z lodówki wyjąć resztę ciasta, rozwałkować je i pociąć w paski szerokości ok. 1,5 cm. Wyjąć spód z piekarnika, wypełnić
jabłkami, nałożyć na wierzch kratkę i posmarować
białkiem. Szarlotkę piec dalej w temperaturze 180 º C przez 25-35 minut (lub do momentu kiedy ciasto będzie wyraźnie podpieczone na wierzchu). Przed podaniem lekko ostudzić, opcjonalnie można też posypać
cukrem pudrem.Smacznego!
Źródło przepisu: magazyn Kukbuk, wrzesień/październik 2015