Wykonanie
Już jestem, nieśmiało wracam do mojego własnego miejsca w
sieci... Niespełna dwa tygodnie przerwy sprawiły, że muszę się tu na nowo zadomawiać ;) Tęskniłam już do pieczenia i publikowania. Mam nadzieję, że powrót na bloga pomoże mi stopniowo łapać równowagę. Tempo życia ostatnio nawet odrobinę mnie przerasta ale wolę nie narzekać, bo pomijając stres, dzieje się dobrze!W ramach relaksu i uczczenia lata, wstawiam dzisiaj przepis na tartę
jagodową (...a w moich stronach -
borówkową ;). Historia jej powstania jest dosyć burzliwa i pełna zwrotów akcji - wystarczy, jak wspomnę, że w połowie pieczenia (oczywiście w godzinach późno-nocnych) odcięło mi prąd na dobre kilka godzin, więc tartę dekorowałam z czołówką na głowie, mroziłam, a całość dopiekałam dnia następnego. Mimo perturbacji i lekkiego wycieku soku z
borówek przez pęknięty spód, wyszła pyszna! Tak naprawdę wszystko musi tu smakować dobrze - w końcu to kruche ciasto z mnóstwem
owoców. Wiem, że sezon już się kończy i nie wszędzie można dostać świeże
jagody, ale do tego ciasta można śmiało użyć również tych mrożonych (co sama zrobiłam). Myślę, że zdjęcia powiedzą więcej, niż jakikolwiek opis, a sama
mogę tylko zachęcać do pieczenia :)Składniki (na tartę o śr. 24 cm):Ciasto:250 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: np.: 100 g
mąki gryczanej, 80 g
skrobi ziemniaczanej lub innej, 70 g
mąki ryżowej i opcjonalnie 1 łyżeczka gumy guar, aby ciasto mniej się sypało)100 g
mąki kukurydzianej3 łyżki
cukru1/4 łyżeczki
soli1
żółtko150 g zimnego
masła4-6 łyżek lodowatej
wodyNadzienie:4 szklanki
borówek90 g
cukru35 g
skrobi ziemniaczanejNa glazurę:1
białko1 łyżka
cukruPrzygotować ciasto.
Mąki,
cukier i
sól dokładnie ze sobą wymieszać. Wbić
żółtko, dodać posiekane
masło i zacząć rozcierać palcami. Kiedy składniki zaczną przypominać kruszonkę, dodawać po trochę zimną
wodę (tylko tyle, ile jest konieczne) szybko zagniatając, do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego dysk, owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ok. 70 % ciasta (reszta potrzebna będzie na kratkę) i wyłożyć nim spód oraz boki formy, ponakłuwać widelcem. Formę schładzać przez 30 minut w lodówce. W tym czasie delikatnie wymieszać
borówki z
cukrem i przesianą
skrobią ziemniaczaną.Spód ciasta włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 º C i zapiekać przez ok. 20 minut (do zarumienienia brzegów kruchego ciasta). W trakcie pieczenia rozwałkować już resztę ciasta i wycinać z niego paski. Spód wyjąć z piekarnika, wysypać na niego nadzienie
owocowe. Na wierzchu ułożyć kratkę z ciasta, posmarować ją
białkiem, posypać
cukrem. Całość ponownie włożyć do piekarnika na 50-60 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić na blacie. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Podawać po stężeniu, z dodatkiem
lodów.Smacznego!