Wykonanie
Od czasu do czasu piekę
torty dla kogoś, na specjalne okazje. Postanowiłam pokazać dzisiaj jeden z nich - w akcji udało się zrobić kilka pamiątkowych zdjęć, zanim trafił na "swoją" imprezę ;) Z wiadomych przyczyn nie mam zdjęć przekroju, ale w środku znajdował się ten sam krem, który widać na wierzchu i biały, klasyczny
biszkopt. Tort przygotowałam zgodnie z życzeniem małego solenizanta, wizja więc należy do niego, ja przemyślałam tylko kwestie wykonania ;) Ostatecznie zdecydowałam się wstawić przepis, ponieważ tort nie był skomplikowany w przygotowaniu, a nie zawierał w ogóle glutenu. Może ułatwi to komuś przygotowanie własnego, dietetycznego tortu? Oczywiście nie ma najmniejszego problemu, żeby upiec wersję pszeniczną. Krem miał być
czekoladowy - ale jak zwykle, wolałam uniknąć
maślanego nadzienia, zastępując je bazą z
bitej śmietany. Dzięki dodatkowi
czekolady, którą usztywniła masę, nie było najmniejszej potrzeby stosowania
żelatyny. Za dekorację posłużyły ulepione z marcepanu pszczółki, ułożone na mocno kontrastowej polewie
kakaowej. Wiele
razy widziałam je w
sieci, aż w końcu pojawiła się okazja, żeby je wykorzystać. Polecam tort, jak i dekorację ;)Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm):
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki kukurydzianej (pierwotnie: 3/4 szklanki
mąki pszennej)1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej (pierwotnie: 1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejostudzona
herbataBiałka oddzielić od
żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym
żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie
mąki wymieszać i przesiać, wsypać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką lub mikserem (na najniższych obrotach), do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.Przygotować tortownicę/formę, papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 160 - 170ºC (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika.Po upieczeniu, wyjąć gorący
biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu
biszkopt będzie równy. Odstawić do wyłączonego piekarnika (z lekko uchylonymi drzwiczkami) do wystygnięcia. Boki
biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Przekroić na 3 równe blaty.
Mus czekoladowy:1 l
śmietany 36 %300 g
czekolady (200 g
mlecznej, 100 g gorzkiej)
Czekoladę rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Zdjąć z palnika i pozostawić do przestudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno w misie miksera. Kiedy
czekolada będzie jeszcze płynna, ale bliska temperaturze pokojowej, można wlać ją do
śmietany, ubijając na najwyższych obrotach. Misę z kremem odłożyć do lodówki.Na paterze ułożyć pierwszy blat
biszkoptu. Delikatnie naponczować
herbatą i wyłożyć ok. 300 g
musu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, naponczować, nałożyć kolejne 300 g musu; pokryć trzecim blatem, naponczować i znowu nałożyć 300 g kremu. Wyrównać wierzch. Pozostałe 400 g wykorzystać do obłożenia
boków i wierzchu
tortu. Całość włożyć do lodówki i zająć się polewą.Lśniąca polewa
kakaowa:4 łyżki
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżki
kakao60 g
masła1 łyżeczka
żelatynyŻelatynę namoczyć w małej ilości gorącej
wody. Po kilku minutach rozpuścić w mikrofalówce lub nad naczyniem z parującą
wodą (nie zagotować!).
Cukier,
śmietanę,
kakao i
masło umieścić w garnuszku i zagotować. Zdjąć z ognia i wymieszać z płynną
żelatyną. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Wyjąć z lodówki tort i szybko wylać na niego polewę. Rozsmarować ją równomiernie na powierzchni, pracując szybko (polewa w
kontakcie ze schłodzoną masą szybko tężeje). Ponownie włożyć do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.Pszczółki:ok. 80 g marcepanuodrobina stopionej
czekoladypłatki migdałoweZ marcepanu formować podłużne tułowia. Wykałaczką zaznaczyć oczy, nożem wyciąć uśmiechy. Przy pomocy wykałaczki maczanej w płynnej
czekoladzie, zaznaczać paski na tułowiu (najlepiej nabić marcepan na drugą wykałaczkę, żeby nie zniszczyć pracy palcami). Na koniec wbić po dwa
płatki migdałowe, jak skrzydełka. Gotowe pszczółki ułożyć na torcie.Smacznego!
Źródło przepisu na
biszkopt (zmodyfikowany przeze mnie) i polewę: www.mojewypieki.com