Wykonanie

W końcu nadszedł czas na zaginiony przepis na dużą wersję zakręconych,
cynamonowych drożdżówek. Letnia
pora pewnie nie kojarzy się zbyt mocno z
cynamonem, ale dla mnie zawsze jest odpowiedni moment na lekko korzenne desery ;) Szkoda by mi było trzymać ten przepis i zdjęcia jeszcze dłużej na dysku, kiedy naprawdę warto z niego skorzystać! Miałam tylko problem z nazwaniem tego wypieku, bo jak niektórzy może już zauważyli, baardzo lubię robić
ciasto drożdżowe zawinięte w spiralę i zaczyna mi brakować pomysłów! Zakręcone ciasto
cynamonowe już się kiedyś pojawiło na blogu, więc tym razem skorzystałam z oryginalnej nazwy wypieku i stąd wziął się anglicyzm w tytule. Mam nadzieję, że nikogo nie zraża, ponieważ pod tą dwujęzyczną nazwą kryje się naprawdę sympatyczne, mięciutkie ciasto
cynamonowe, polane lukrem :) Piekłam je już wielokrotnie i wiem, że na przepisie można polegać. Ciasto jest stosunkowo bezproblemowe (jak na
drożdżowe) i naprawdę szybko i sprawnie można je przygotować. Smakuje jak typowe drożdżówki z
cynamonem, tyle tylko, że mniej z nim zabawy i kroimy je na trójkąty ;) Nieźle zachowuje świeżość i pomimo tego, że najlepiej smakuje cieplutkie, można spokojnie zjeść je ze smakiem nawet dzień po upieczeniu. Obowiązkowe dla wszystkich wielbicieli
cynamonu!Składniki (na formę o średnicy ok. 24 cm):Ciasto:2 i 3/4 szklanki (345 g)
mąki pszennej3 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli1 saszetka
suszonych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych1/2 szklanki (120 ml)
wody1/4 szklanki (60 ml)
mleka3 łyżki (45 g)
masła1 duże
jajko, w temperaturze pokojowejNadzienie:3 łyżki (45 g) miękkiego
masła (lub rozpuszczonego i ostudzonego)1 i 1/2 łyżki
cynamonu1/4 szklanki (50 g)
cukruLukier mleczny:1 szklanka (120 g)
cukru pudru1 łyżka (15 ml)
mleka1 łyżka (15 ml)
syropu klonowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoJeśli korzystamy ze świeżych
drożdży, należy najpierw przygotować rozczyn. Umieścić rozkruszone
drożdże w miseczce, dodać 2 łyżki
cukru (odjąć z listy składników na ciasto). Kiedy
drożdże się rozpuszczą, dodać 5 łyżek
mąki i odrobinę
mleka (na tyle, żeby rozrobić ciasto gęstości pasty) - wszystko z listy składników na ciasto. Miseczkę przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia i pojawienia się na powierzchni rozczynu bąbelków. Proces wyrastania rozczynu trwa 25-45 minut, w zależności od temperatury.Przygotować ciasto. W garnuszku podgrzać
wodę,
mleko i
masło, tak aby wszystko się połączyło. Odstawić, aby mieszanka lekko ostygła.Odmierzyć 1/2 szklanki
mąki i odłożyć na później. Pozostałą część wsypać do miski, dodać
cukier,
sól, suche
drożdże (lub przygotowany wcześniej rozczyn z
drożdży świeżych) i wymieszać. Wlać lekko ciepłą mieszankę płynnych składników i wbić
jajko. Zacząć wyrabiać mikserem z końcówkami - hakami. Stopniowo dodawać odłożoną wcześniej
mąkę. Wsypać tylko tyle, żeby ciasto zaczęło odchodzić od ścianek miski (niekoniecznie zużyje się 1/2 szklanki). Wyjąć na blat i zagniatać ręcznie przez ok. 3-4 minuty. Uformować w kulę, włożyć do miski i nakryć ściereczką. Pozostawić w cieple na 30 minut.Żeby przygotować nadzienie, wymieszać razem
cukier z
cynamonem. Lekko wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, krótko wyrobić i rozwałkować po podsypaniu
mąką, na kwadrat o wymiarach ok. 38 x 30 cm. Miękkie
masło rozmarować na cieście i równo pokryć je warstwą
cukru cynamonowego. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować
masłem (w przypadku form ceramicznych nie trzeba tego robić). Ciasto pokroić wzdłuż dłuższego
boku na 6 pasków jednakowej grubości. Do tego celu użyć najlepiej nożyka do pizzy. Pierwszy pasek zwinąć luźno posypką do środka i postawić pionowo na środku formy. Kolejne paski owijać luźno wokół środkowego ślimaczka. Gotowe ciasto przykryć ponownie ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 60-90 minut, do podwojenia objętości. Żeby przyspieszyć proces można włożyć ciasto do lekko (!) nagrzanego piekarnika.Po wyrośnięciu ciasto piec w 180 C, przez ok. 30-35 minut. Jeśli zacznie przedwcześnie zbyt mocno brązowieć, można nakryć je folią aluminiową i tak pozostawić do końca czasu pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić przez ok. 10 minut. Składniki na
lukier zmiksować na gładko i polać wierzch ciasta. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.Smacznego!



Źródło przepisu: http://sallysbakingaddiction.com/