ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto Cinnamon Roll

Drożdżowe ciasto Cinnamon Roll

nazwa

Wykonanie

W końcu nadszedł czas na zaginiony przepis na dużą wersję zakręconych, cynamonowych drożdżówek. Letnia pora pewnie nie kojarzy się zbyt mocno z cynamonem, ale dla mnie zawsze jest odpowiedni moment na lekko korzenne desery ;) Szkoda by mi było trzymać ten przepis i zdjęcia jeszcze dłużej na dysku, kiedy naprawdę warto z niego skorzystać! Miałam tylko problem z nazwaniem tego wypieku, bo jak niektórzy może już zauważyli, baardzo lubię robić ciasto drożdżowe zawinięte w spiralę i zaczyna mi brakować pomysłów! Zakręcone ciasto cynamonowe już się kiedyś pojawiło na blogu, więc tym razem skorzystałam z oryginalnej nazwy wypieku i stąd wziął się anglicyzm w tytule. Mam nadzieję, że nikogo nie zraża, ponieważ pod tą dwujęzyczną nazwą kryje się naprawdę sympatyczne, mięciutkie ciasto cynamonowe, polane lukrem :) Piekłam je już wielokrotnie i wiem, że na przepisie można polegać. Ciasto jest stosunkowo bezproblemowe (jak na drożdżowe) i naprawdę szybko i sprawnie można je przygotować. Smakuje jak typowe drożdżówki z cynamonem, tyle tylko, że mniej z nim zabawy i kroimy je na trójkąty ;) Nieźle zachowuje świeżość i pomimo tego, że najlepiej smakuje cieplutkie, można spokojnie zjeść je ze smakiem nawet dzień po upieczeniu. Obowiązkowe dla wszystkich wielbicieli cynamonu!
Składniki (na formę o średnicy ok. 24 cm):
Ciasto:
2 i 3/4 szklanki (345 g) mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 saszetka suszonych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych
1/2 szklanki (120 ml) wody
1/4 szklanki (60 ml) mleka
3 łyżki (45 g) masła
1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
Nadzienie:
3 łyżki (45 g) miękkiego masła (lub rozpuszczonego i ostudzonego)
1 i 1/2 łyżki cynamonu
1/4 szklanki (50 g) cukru
Lukier mleczny:
1 szklanka (120 g) cukru pudru
1 łyżka (15 ml) mleka
1 łyżka (15 ml) syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, należy najpierw przygotować rozczyn. Umieścić rozkruszone drożdże w miseczce, dodać 2 łyżki cukru (odjąć z listy składników na ciasto). Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodać 5 łyżek mąki i odrobinę mleka (na tyle, żeby rozrobić ciasto gęstości pasty) - wszystko z listy składników na ciasto. Miseczkę przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, do wyrośnięcia i pojawienia się na powierzchni rozczynu bąbelków. Proces wyrastania rozczynu trwa 25-45 minut, w zależności od temperatury.
Przygotować ciasto. W garnuszku podgrzać wodę, mleko i masło, tak aby wszystko się połączyło. Odstawić, aby mieszanka lekko ostygła.
Odmierzyć 1/2 szklanki mąki i odłożyć na później. Pozostałą część wsypać do miski, dodać cukier, sól, suche drożdże (lub przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży świeżych) i wymieszać. Wlać lekko ciepłą mieszankę płynnych składników i wbić jajko. Zacząć wyrabiać mikserem z końcówkami - hakami. Stopniowo dodawać odłożoną wcześniej mąkę. Wsypać tylko tyle, żeby ciasto zaczęło odchodzić od ścianek miski (niekoniecznie zużyje się 1/2 szklanki). Wyjąć na blat i zagniatać ręcznie przez ok. 3-4 minuty. Uformować w kulę, włożyć do miski i nakryć ściereczką. Pozostawić w cieple na 30 minut.
Żeby przygotować nadzienie, wymieszać razem cukier z cynamonem. Lekko wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, krótko wyrobić i rozwałkować po podsypaniu mąką, na kwadrat o wymiarach ok. 38 x 30 cm. Miękkie masło rozmarować na cieście i równo pokryć je warstwą cukru cynamonowego. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować masłem (w przypadku form ceramicznych nie trzeba tego robić). Ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 6 pasków jednakowej grubości. Do tego celu użyć najlepiej nożyka do pizzy. Pierwszy pasek zwinąć luźno posypką do środka i postawić pionowo na środku formy. Kolejne paski owijać luźno wokół środkowego ślimaczka. Gotowe ciasto przykryć ponownie ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 60-90 minut, do podwojenia objętości. Żeby przyspieszyć proces można włożyć ciasto do lekko (!) nagrzanego piekarnika.
Po wyrośnięciu ciasto piec w 180 C, przez ok. 30-35 minut. Jeśli zacznie przedwcześnie zbyt mocno brązowieć, można nakryć je folią aluminiową i tak pozostawić do końca czasu pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić przez ok. 10 minut. Składniki na lukier zmiksować na gładko i polać wierzch ciasta. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://sallysbakingaddiction.com/
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/06/drozdzowe-ciasto-cinnamon-roll.html