ßßß Cookit - przepis na Mazurek różany

Mazurek różany

nazwa

Wykonanie

Od kiedy pamiętam, na święta wielkanocne nie piekło się u mnie wielu rodzajów mazurka. Ciasta tego typu pojawiają się na naszym stole, ale nie stanowią bardzo licznej grupy wśród rozmaitych bab czy serników. Nie znaczy to jednak, że nie mamy swoich ulubionych! Naszą coroczną klasyką i tradycją, której trzeba się ukłonić jest przepyszny mazurek różany. Przepis stary, zapisany ręcznie w kilku rodzinnych zapiśnikach, wędruje od babci do wnuczki. Nawet przejście na bezgluten nie mogło powstrzymać mnie przed pieczeniem go na święta - na całe szczęście, nie trzeba w nim nawet wiele zmieniać, żeby osoby obarczone dietą mogły się delektować jego smakiem. Dla miłośników róży nie może być nic piękniejszego ;) Mazurek jest bardzo aromatyczny, słodziutki i smakuje wspaniale, kiedy sięga się po kolejne, niewielkie kawałki. To bardzo szlachetny wypiek - pełen migdałów i kwiatowego zapachu, a przy tym nieskomplikowany w przygotowaniu. Dla mnie pozycja obowiązkowa, więc nie mogłabym go nie polecić! :)
Składniki (na formę o wymiarach np. 21 cm x 28 cm):
Ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki konfitury z płatków róży
120 g zmielonych migdałów
60 g bułki tartej (bezglutenowcy: można zetrzeć zeschnięte pieczywo bg lub tak jak ja lekko zmielić w młynku do kawy otręby gryczane)
Lukier:
1/2 szjklanki cukru pudru
1 łyżka białka jaja kurzego (lukier wyjdzie twardszy, chrupiący, śnieżnobiały) lub soku z cytryny (bardziej miękki, lekko transparentny)
do dekoracji: płatki migdałowe, cukier różany
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając dodawać kolejno konfiturę z róży, mielone migdały i bułkę tartą. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 º C, przez około 20-30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Przygotować lukier - cukier puder wsypać do miski. Dodawać stopniowo płynny składnik (białko lub sok cytrynowy), pamiętając o regulowaniu gęstości lukru wedle swojego uznania. Rozsmarować lukier na powierzchni mazurka i przyozdobić płatkami migdałowymi, cukrem różanym itp. Kroić na niewielkie kwadraty.
Smacznego!
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/03/mazurek-rozany.html