Wykonanie
Od kiedy pamiętam, na święta wielkanocne nie piekło się u mnie wielu rodzajów mazurka. Ciasta tego typu pojawiają się na naszym
stole, ale nie stanowią bardzo licznej grupy wśród rozmaitych bab czy serników. Nie znaczy to jednak, że nie mamy swoich ulubionych! Naszą coroczną klasyką i tradycją, której trzeba się ukłonić jest przepyszny mazurek różany. Przepis stary, zapisany ręcznie w kilku rodzinnych zapiśnikach, wędruje od babci do wnuczki. Nawet przejście na bezgluten nie mogło powstrzymać mnie przed pieczeniem go na święta - na całe szczęście, nie trzeba w nim nawet wiele zmieniać, żeby osoby obarczone dietą mogły się delektować jego smakiem. Dla miłośników róży nie może być nic piękniejszego ;) Mazurek jest bardzo aromatyczny, słodziutki i smakuje wspaniale, kiedy sięga się po kolejne, niewielkie kawałki. To bardzo szlachetny wypiek - pełen
migdałów i kwiatowego zapachu, a przy tym nieskomplikowany w przygotowaniu. Dla mnie pozycja obowiązkowa, więc nie mogłabym go nie polecić! :)Składniki (na formę o wymiarach np. 21 cm x 28 cm):Ciasto:3
jajka1 szklanka
cukru2 łyżki
konfitury z
płatków róży120 g zmielonych
migdałów60 g
bułki tartej (bezglutenowcy: można zetrzeć zeschnięte
pieczywo bg lub tak jak ja lekko zmielić w młynku do
kawy otręby gryczane)
Lukier:1/2 szjklanki
cukru pudru1 łyżka
białka jaja kurzego (
lukier wyjdzie twardszy, chrupiący, śnieżnobiały) lub
soku z cytryny (bardziej miękki, lekko transparentny)do dekoracji:
płatki migdałowe,
cukier różany
Jajka ubić z
cukrem na puszystą, jasną masę. Cały czas ubijając dodawać kolejno
konfiturę z róży, mielone
migdały i
bułkę tartą. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 º C, przez około 20-30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Przygotować
lukier -
cukier puder wsypać do miski. Dodawać stopniowo płynny składnik (
białko lub
sok cytrynowy), pamiętając o regulowaniu gęstości lukru wedle swojego uznania. Rozsmarować
lukier na powierzchni mazurka i przyozdobić
płatkami migdałowymi,
cukrem różanym itp. Kroić na niewielkie kwadraty.Smacznego!