ßßß Cookit - przepis na Herbatniki amarantusowe z daktylami

Herbatniki amarantusowe z daktylami

nazwa

Wykonanie

W dzieciństwie przepadałam za śniadaniami złożonymi ze zwykłych herbatników i szklanki zimnego mleka. Do dzisiaj niewiele się zmieniło jeśli chodzi o ulubione smaki, ale przybyło mi trochę wiedzy na temat żywienia i własnych nadwrażliwości pokarmowych. Na śniadanie wybieram amarantusowe, domowe ciastka popijane najczęściej mlekiem roślinnym lub dobrą herbatą. Jako wielka fanka smaku i właściwości amarantusa, musiałam wypróbować przepis na herbatniki, znaleziony w książce w całości poświęconej temu zbożu. Cienkie, ani kruche, ani całkiem miękkie; mało słodkie - bo bez dodatku cukru, w dodatku wolne od glutenu! Warto zmobilizować się w weekend i zasilić puszkowe zapasy ciastek na cały tydzień. To świetna, zdrowa alternatywa dla kupnej muffiny czy drożdżówki! :)
Składniki (na ok. 20-25 ciastek):
1/2 szklanka mąki ryżowej (użyłam gryczanej)
1/4 szklanki mąki amarantusowej
1/4 szklanki mielonych orzechów
2-3 łyżki skrobi kukurydzianej lub innej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
70 g zimnego masła
1/2 szklanki daktyli
1 łyżka miodu
1 jajko
1/4 szklanki wody
szczypta cynamonu lub suszonego imbiru
odrobina soli
Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na pół godziny, do zmięknięcia. Odcedzić.
W dużej misce wymieszać suche składniki: oba rodzaje mąki, zmielone orzechy, skrobię i proszek do pieczenia. Masło posiekać na małe kawałki i wmieszać w suche składniki.
W oddzielnej misce zblendować jajko, daktyle, miód, cynamon w 1/4 szklanki wody (przy braku blendera- zmiksować płynne składniki, a daktyle drobniutko posiekać i dodać do mieszanki). Płyn wlać do mieszanki mącznej i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (ok. 3- 4 mm) na blacie obsypanym mąką. Wykrawać ciastka i wykładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10- 15 minut w temperaturze 190- 200 ° C.
Smacznego!
Źródło przepisu: "Amarantus smacznie i zdrowo - bezglutenowe przepisy kulinarne", Grażyna Konińska, Waldemar Sadowski.
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/02/herbatniki-amarantusowe-z-daktylami.html