Wykonanie
W dzieciństwie przepadałam za śniadaniami złożonymi ze zwykłych
herbatników i szklanki zimnego
mleka. Do dzisiaj niewiele się zmieniło jeśli chodzi o ulubione smaki, ale przybyło mi trochę
wiedzy na temat żywienia i własnych nadwrażliwości pokarmowych. Na śniadanie wybieram
amarantusowe, domowe
ciastka popijane najczęściej
mlekiem roślinnym lub dobrą
herbatą. Jako wielka fanka smaku i właściwości
amarantusa, musiałam wypróbować przepis na
herbatniki, znaleziony w książce w całości poświęconej temu zbożu. Cienkie, ani kruche, ani całkiem miękkie; mało słodkie - bo bez dodatku
cukru, w dodatku wolne od glutenu! Warto zmobilizować się w weekend i zasilić puszkowe zapasy
ciastek na cały tydzień. To świetna, zdrowa alternatywa dla kupnej muffiny czy drożdżówki! :)Składniki (na ok. 20-25
ciastek):1/2 szklanka
mąki ryżowej (użyłam gryczanej)1/4 szklanki
mąki amarantusowej1/4 szklanki mielonych
orzechów2-3 łyżki
skrobi kukurydzianej lub innej1 łyżeczka
proszku do pieczenia (bezglutenowego)70 g zimnego
masła1/2 szklanki
daktyli1 łyżka
miodu1
jajko1/4 szklanki
wodyszczypta
cynamonu lub suszonego
imbiruodrobina
soliDaktyle zalać wrzącą
wodą i odstawić na pół godziny, do zmięknięcia. Odcedzić.W dużej misce wymieszać suche składniki: oba rodzaje
mąki, zmielone
orzechy,
skrobię i
proszek do pieczenia.
Masło posiekać na małe kawałki i wmieszać w suche składniki.W oddzielnej misce zblendować
jajko,
daktyle,
miód,
cynamon w 1/4 szklanki
wody (przy braku blendera- zmiksować płynne składniki, a
daktyle drobniutko posiekać i dodać do mieszanki). Płyn wlać do mieszanki mącznej i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (ok. 3- 4 mm) na blacie obsypanym
mąką. Wykrawać
ciastka i wykładać na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10- 15 minut w temperaturze 190- 200 ° C.Smacznego!
Źródło przepisu: "
Amarantus smacznie i zdrowo - bezglutenowe przepisy kulinarne", Grażyna Konińska, Waldemar Sadowski.