ßßß Cookit - przepis na Regionalne Smaki - Październik. ZAPROSZENIE

Regionalne Smaki - Październik. ZAPROSZENIE

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zapraszam blogerów (nie tylko) do wspólnego gotowania. Nasze comiesięczne spotkania nazwałam Regionalne Smaki, ponieważ będziemy pichcić i popularyzować potrawy z różnych regionów Polski.
Jako pierwszą ugotujemy Zalewajkę z grzybami, charakterystyczną dla mojego rodzinnego regionu - okolic Piotrkowa Trybunalskiego. Pierwsze informacje o tej zupie pochodzą z XIX wieku, początkowo gotowano ją w rejonie Centralnej Polski, następnie przepis rozpowszechnił się na południowe regiony.
Zalewajkę wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liście znalazły się: Zalewajka z zasmażką (woj. łódzkie), Radomszczańska zalewajka, Zalewajka świętokrzyska, Zalewajka (woj. podkarpackie).
Podany poniżej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszanką przepisów na zalewajkę radomszczańską i łódzką. Wydaje się to dosyć logiczne, bo Piotrków Trybunalski leży mniej więcej w połowie drogi miedzy Łodzią i Radomskiem ;)
Uczestnicząc we wspólnym gotowaniu możecie skorzystać z mojego przepisu lub innych przepisów na zalewajkę. Najważniejsze, żeby zachować tradycyjny charakter tej zupy.
Bazą zalewajki są pokrojone, ugotowane w wodzie ziemniaki, następnie zalane żurem (ukwaszonym na mące żytniej razowej).
Dodatkami do zupy są:
świeże grzyby leśne lub suszone
marchew, cebula, czosnek
boczek wędzony, kiełbasa
skwarki - wytopione ze słoniny lub boczku
usmaĹźona na rumiano cebula
do zabielenia: śmietana, śmietana z mąką, maślanka
Bazy nie zmieniamy, a dodatki pozostawiam inwencji gotujących.
Zachęcam do samodzielnego ukwaszenia żuru (przepis tutaj).
Zalewajkę gotujemy -kiedy chcemy:)
Przepis publikujemy 19 października 2015 r. (poniedziałek) o godz. 19 . 00
Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na Zalewajkę.
Gotować mogą wszyscy chętni, nie tylko blogerzy. Blogerzy będą publikować ugotowane potrawy na swoich blogach. Osoby, które nie prowadzą bloga, a chcą się pochwalić tym co przygotowały wg pr zepisu, który zamieściłam - przysyłają zdjęcia i ewentualnie krótki opis potrawy.
Zapraszam do wspĂłlnego gotowania.
Składniki:
500-700 ml Ĺźuru
6 średnich ziemniaków
30 dkg świeżych grzybów leśnych (kurki, prawdziwki, maślaki, podgrzybki)
1 średnia cebula
2 ząbki
20 dkg wędzonego boczku
9 szkl. wody
3 łyżki śmietany (18% gęstej i kwaśnej)
2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1-2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz (czarny i ziołowy) do smaku
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić z piasku, umyć pod bieżącą wodą, pokroić na niewielkie kawałki.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą (9 szkl.), dodać pokrojone grzyby, cebulę (obraną i przekrojoną na pół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli.
Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Usunąć z zupy ugotowaną cebulę.
Dodać do garnka dokładnie wymieszany żur, na początek dolać 500 ml żuru, jak zupa będzie mało kwaśna dolać pozostały.
Dodać śmietanę, majeranek, czosnek (przekrojony na pół), zagotować zupę, zdjąć z ognia, pozostawić pod przykryciem kilka minut.
Doprawić zupę solą i pieprzem.
Przed podaniem do każdego talerza zupy dodać łyżkę skwarków przygotowanych z wędzonego boczku.
Zupę podaje się z chlebem wiejskim lub razowym.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/10/regionalne-smaki-pazdziernik-zaproszenie.html