Wykonanie
Zapraszam blogerĂłw (nie tylko) do wspĂłlnego gotowania. Nasze comiesiÄczne spotkania nazwaĹam Regionalne Smaki, poniewaĹź bÄdziemy pichciÄ i popularyzowaÄ potrawy z róşnych regionĂłw Polski.Jako pierwszÄ
ugotujemy ZalewajkÄ z
grzybami, charakterystycznÄ
dla mojego rodzinnego regionu - okolic Piotrkowa Trybunalskiego. Pierwsze informacje o tej zupie pochodzÄ
z XIX wieku, poczÄ
tkowo gotowano jÄ
w rejonie Centralnej Polski, nastÄpnie przepis rozpowszechniĹ siÄ na poĹudniowe regiony.ZalewajkÄ wpisano na ListÄ ProduktĂłw Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na tej liĹcie znalazĹy siÄ: Zalewajka z zasmaĹźkÄ
(woj. ĹĂłdzkie), RadomszczaĹska zalewajka, Zalewajka ĹwiÄtokrzyska, Zalewajka (woj. podkarpackie).Podany poniĹźej przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i jest mieszankÄ
przepisĂłw na zalewajkÄ radomszczaĹskÄ
i ĹĂłdzkÄ
. Wydaje siÄ to dosyÄ logiczne, bo PiotrkĂłw Trybunalski leĹźy mniej wiÄcej w poĹowie
drogi miedzy ĹodziÄ
i Radomskiem ;)UczestniczÄ
c we wspĂłlnym gotowaniu moĹźecie skorzystaÄ z mojego przepisu lub innych przepisĂłw na zalewajkÄ. NajwaĹźniejsze, Ĺźeby zachowaÄ tradycyjny charakter tej zupy.BazÄ
zalewajki sÄ
pokrojone, ugotowane w wodzie
ziemniaki, nastÄpnie zalane Ĺźurem (ukwaszonym na mÄ
ce Ĺźytniej razowej).Dodatkami do zupy sÄ
:ĹwieĹźe
grzyby leĹne lub suszone
marchew,
cebula,
czosnekboczek wÄdzony, kieĹbasaskwarki - wytopione ze sĹoniny lub
boczkuusmaĹźona na rumiano
cebulado zabielenia: Ĺmietana, Ĺmietana z mÄ
kÄ
, maĹlankaBazy nie zmieniamy, a dodatki pozostawiam inwencji gotujÄ
cych.ZachÄcam do samodzielnego ukwaszenia Ĺźuru (przepis tutaj).ZalewajkÄ gotujemy -kiedy chcemy:)Przepis publikujemy 19 paĹşdziernika 2015 r. (poniedziaĹek) o godz. 19 . 00Po publikacji proszÄ o przesĹanie linka do swojego posta. Link naleĹźy wkleiÄ w komentarzu do mojego przepisu na ZalewajkÄ.GotowaÄ mogÄ
wszyscy chÄtni, nie tylko blogerzy. Blogerzy bÄdÄ
publikowaÄ ugotowane potrawy na swoich blogach. Osoby, ktĂłre nie prowadzÄ
bloga, a chcÄ
siÄ pochwaliÄ tym co przygotowaĹy wg pr zepisu, ktĂłry zamieĹciĹam - przysyĹajÄ
zdjÄcia i ewentualnie krĂłtki opis potrawy.Zapraszam do wspĂłlnego gotowania.
SkĹadniki:500-700 ml Ĺźuru6 Ĺrednich ziemniakĂłw30 dkg ĹwieĹźych grzybĂłw leĹnych (
kurki,
prawdziwki, maĹlaki, podgrzybki)1 Ĺrednia
cebula2 zÄ
bki20 dkg wÄdzonego
boczku9 szkl.
wody3 ĹyĹźki Ĺmietany (18% gÄstej i kwaĹnej)2 ĹyĹźeczki
soli2 liĹcie laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego1-2 ĹyĹźeczki
majerankusĂłl,
pieprz (czarny i zioĹowy) do smakuPrzygotowanie:
Grzyby oczyĹciÄ z piasku, umyÄ pod bieĹźÄ
cÄ
wodÄ
, pokroiÄ na niewielkie kawaĹki.
Ziemniaki obraÄ, pokroiÄ w kostkÄ, zalaÄ wodÄ
(9 szkl.), dodaÄ pokrojone
grzyby, cebulÄ (obranÄ
i przekrojonÄ
na pĂłĹ) liĹcie laurowe,
ziele angielskie i posoliÄ 2 ĹyĹźeczkami
soli.ZagotowaÄ, a nastÄpnie gotowaÄ na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aĹź
ziemniaki bÄdÄ
miÄkkie.UsunÄ
Ä z zupy ugotowanÄ
cebulÄ.DodaÄ do garnka dokĹadnie wymieszany Ĺźur, na poczÄ
tek dolaÄ 500 ml Ĺźuru, jak zupa bÄdzie maĹo kwaĹna dolaÄ pozostaĹy.DodaÄ ĹmietanÄ,
majeranek,
czosnek (przekrojony na pĂłĹ), zagotowaÄ zupÄ, zdjÄ
Ä z ognia, pozostawiÄ pod przykryciem kilka minut.DoprawiÄ zupÄ solÄ
i
pieprzem.Przed podaniem do kaĹźdego talerza zupy dodaÄ ĹyĹźkÄ skwarkĂłw przygotowanych z wÄdzonego
boczku.ZupÄ podaje siÄ z
chlebem wiejskim lub
razowym.Smacznego