ßßß Cookit - przepis na Leczo z kiełbasą chorizo

Leczo z kiełbasą chorizo

nazwa

Wykonanie

Leczo gotuje się w wersji wegetariańskiej (przepis tuta j) lub z dodatkiem kiełbasy. Do potrawy użyłam pikantnej kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku.
Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym chili.
Leczo jest warzywną potrawką z papryki i świeżych pomidorów, ja używam przecieru pomidorowego ze względu na niechęć mojego dziecka do świeżych pomidorów. Jeśli chcecie użyć świeżych pomidorów, to szklankę przecieru należy zastąpić szklanką pomidorów bez skórek i nasion.
Leczo najlepiej smakuje podane z pszennym pieczywem lub ryżem.
Składniki:
3 duże papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg)
1 duża biała cebula
2 liście laurowe
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub 1/3 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku lub innej papryki w proszku
3/4 szkl. przecieru pomidorowego
3/4 szkl. wody
1 łyżka oleju
sól do smaku
Przygotowanie:
Chorizo pokroić na plastry, podsmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie gotowane leczo. Nie dodawać tłuszczu do smażenia, kiełbasa jest wystarczająco tłusta.
Podsmażona kiełbasę wyjąć z garnka, będzie dodana do leczo pod koniec gotowania.
Do tłuszczu wytopionego z kiełbasy dodać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki, dodać do cebuli, podsmażyć.
Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, pastę paprykową, liście laurowe, cukier, dużą szczyptę soli.
Garnek przykryć pokrywką, gotować warzywa na wolnym ogniu, aż papryka zmięknie.
Pod koniec gotowania dodać podsmażone wcześniej chorizo, wędzoną paprykę. Dodać soli do smaku.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/08/leczo-z-kiebasa-chorizo.html