Wykonanie
Leczo gotuje się w wersji wegetariańskiej (przepis tuta j) lub z dodatkiem
kiełbasy. Do potrawy użyłam pikantnej
kiełbasy chorizo, której smak dobrze komponuje się z duszoną
papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona
papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję
słodką papryką w proszku.Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym
chili.Leczo jest warzywną potrawką z
papryki i świeżych
pomidorów, ja używam
przecieru pomidorowego ze względu na niechęć mojego dziecka do świeżych
pomidorów. Jeśli chcecie użyć świeżych
pomidorów, to szklankę przecieru należy zastąpić szklanką
pomidorów bez skórek i nasion.Leczo najlepiej smakuje podane z
pszennym pieczywem lub
ryżem.
Składniki:3 duże
papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa o łącznej wadze 60 dkg)1 duża biała
cebula2
liście laurowe1 czubata łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub 1/3 łyżeczki
chili w proszku1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszku lub innej
papryki w proszku3/4 szkl.
przecieru pomidorowego3/4 szkl.
wody1 łyżka
olejusól do smakuPrzygotowanie:Chorizo pokroić na plastry, podsmażyć na rumiano w garnku, w którym będzie gotowane leczo. Nie dodawać tłuszczu do smażenia,
kiełbasa jest wystarczająco tłusta.Podsmażona
kiełbasę wyjąć z garnka, będzie dodana do leczo pod koniec gotowania.Do tłuszczu wytopionego z
kiełbasy dodać
olej i podsmażyć na nim pokrojoną
cebulę.Z
papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki, dodać do
cebuli, podsmażyć.Następnie dodać
przecier pomidorowy,
wodę, pastę
paprykową,
liście laurowe,
cukier, dużą szczyptę
soli.Garnek przykryć pokrywką, gotować warzywa na wolnym ogniu, aż
papryka zmięknie.Pod koniec gotowania dodać podsmażone wcześniej chorizo, wędzoną
paprykę. Dodać
soli do smaku.Smacznego