ßßß

Składniki:2 szkl. maślanki1 szkl. jogurtu naturalnego1 ogórek szklarniowy lub 3 ogórki gruntowe2 ogórki małosolne2 ząbki czosnkupo 2 łyżki siekanej zieleniny: natki pietruszki, koperku, mięty, szczypiorkusól do smakuPrzygotowanie:Czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.Ogórka (świeżego) można obrać ze skóry lub nie, jeśli jest cienka. Ogórki (świeżego i małosolne) pokroić w bardzo drobną kosteczkę.Zieleninę umyć i posiekać.W dużej misce wymieszać składniki chłodnika: maślankę, jogurt naturalny, ogórki, czosnek i zieleninę.Przyprawić chłodnik solą i ewentualnie pieprzem (ja pomijam ten składnik), wstawić do lodówki do schłodzenia.Przed podaniem ewentualnie dodać kostkę lodu na talerz.SmacznegoTen przepis dodałam do akcji kulinarnej: