Wykonanie
Bakłażan i
sos jogurtowy z mocną nutą
czosnku to wyjątkowo dobrana para. Kiedyś przygotowałam typowego dla kuchni kaukaskiej
bakłażana z pastą
orzechową. Danie to przepyszne, jednak dosyć pracochłonne i kaloryczne.W dzisiejszym przepisie szybszym i ,,lżejżym" niż pierwowzór starałam się oddać charakter poprzedniej potrawy. Nie zabrakło tu typowych dla kuchni kaukaskiej dodatków:
granatu,
kolendry,
orzechów.Robiłam również nieco inną wersję tej potrawy, grillowanego
bakłażana pokroiłam na niewielkie kawałki, wymieszałam z
sosem czosnkowym i udekorowałam
natką pietruszki. Było smacznie, ale efekt wizualny nie tak przyjemny jak widoczny na poniższych zdjęciach.Grillowanego
bakłażana podaję się na zimno, może być przystawką, dodatkiem do grillowanych
mięs lub osobnym daniem.



Składniki:duży
bakłażan +
sól do posypania
bakłażanaolej rzepakowysos:150 g
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnku1,5 łyżeczki
białego octu winnego1 łyżeczka płynnego
miodu lub
syropu z agawy1/4 łyżeczki
soli lub więcej jak lubiciedo dekoracji:5 zmielonych
orzechów włoskichziarenka
granatunatka kolendryPrzygotowanie:
Bakłażana umyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm.Plastry obsypać
solą z obu stron i ułożyć na sicie na 15 minut.Następnie przepłukać
bakłażana pod bieżącą
wodą i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.Osuszone plastry
bakłażana posmarować z obu stron niewielką ilością
oleju.Jeśli używacie grilla,
bakłażana należy ułożyć na aluminiowej tacce i grillować po kilka minut z każdej strony do zmięknięcia.
Bakłażana można również usmażyć na patelni grillowej.Gotowego
bakłażana przełożyć na talerz i pozostawić do wystudzenia.Następnie obrać
czosnek, pokroić w kosteczkę, dodać
sól i za pomocą końca noża utrzeć. Dzięki temu smak sosu będzie intensywnie
czosnkowy.Utarty
czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i pozostawić w lodówce na 1/2 godziny, aby smaki się połączyły.Na wystudzone plastry
bakłażana nałożyć
sos czosnkowy i udekorować zmielonymi
orzechami włoskimi, ziarenkami
granatu i
natką kolendry.SmacznegoPrzepis dodałam do akcji kulinarnej: