Wykonanie
Nie ma to jak syte śniadanie na dobry początek dnia. Dziś polecam wam bardzo prosty, klasyczny ale jakże smaczny omletTen przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym!Składniki podane dla 2 omletów:8
jajeksól oraz
pieprz10 plasterków
szynki ( ja użyłem
polędwicy)100 ml
mleka ( 50 ml na jeden omlet)6 plasterków
żółtego sera ( 3 na jedne omlet)2
cebule3 łyżeczki
masła ( 2 po jednej na omlet oraz 1 do duszenia
cebulki i
szynki)Przygotowanie:
Cebulkę oraz
szynkę kroimy w kostkę i dusimy na łyżce
masła aż
cebulka zmięknie. W miseczkę wbijamy 4
jajka dodajemy
mleko,
ser żółty pokrojony w kosteczkę, przyprawiamy
solą i
pieprzem i ubijamy ręcznie ( widelcem lub trzepaczką) do jednolitej masy. Na rozgrzaną patelnie (patelnia do naleśników doskonale się nadaje) kładziemy łyżeczkę
masła, i następnie wlewamy nasze
jajka z dodatkami. Smażymy wolno do ścięcia się
białek, następnie kładziemy w jednym
boku omletu naszą
cebulkę z
szynką i składamy na pół. Smacznego.