Wykonanie
Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno.Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.Warto upiec sobie od razu dwie.Składniki:-jedna lub dwie nieduże szyneczki-pół szklanki
oleju-kilka ząbków
czosnku-
sól-
przyprawa barbecue lub do
mięs-
słodka papryka mielona
Szynkę nacieramy niewielką ilością
soli.Przygotowujemy marynatę z
oleju, przypraw i
czosnku, pokrojonego w drobną kostkę.
Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a
papryki jedynie na czubek łyżeczki, do nadania koloru.
Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę, obtaczamy w niej
mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Szynkę warto kilka
razy obrócić.
Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut.
Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut a
potem przykrywamy ponownie,wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim
mięso na dodatkowe 30 minut.
Szynka jest gotowa.
Można podać jako
mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do
chleba lub sałatek.
Smacznego!