ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona

Szynka pieczona

nazwa

Wykonanie

Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno.
Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.
Warto upiec sobie od razu dwie.
Składniki:
-jedna lub dwie nieduże szyneczki
-pół szklanki oleju
-kilka ząbków czosnku
-sól
-przyprawa barbecue lub do mięs
-słodka papryka mielona
Szynkę nacieramy niewielką ilością soli.
Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną kostkę.
Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki, do nadania koloru.
Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę, obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Szynkę warto kilka razy obrócić.
Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut.
Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut a potem przykrywamy ponownie,
wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut.
Szynka jest gotowa.
Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba lub sałatek.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/06/szynka-pieczona.html