Wykonanie
Warkoczyki z
boczku to pomysł na obiad a także na grilla.Składniki:-
boczek surowy-6-7 średnich
cebul na 1,5 kg
boczku-kilka ząbków
czosnku-
przyprawa grillowa i do
mięs-
przyprawa warzywna-
olejBoczek kroimy w wąskie paski.
Czosnek kroimy w plasterki.
Z pasków
boczku splatamy warkoczyki. Końce warkoczyków spinamy wykałaczkami.
Układamy na talerzu posypanym
przyprawami.
Warkoczyki posypujemy
przyprawami, dodajemy
czosnek i skrapiamy delikatnie
olejem.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Tak przygotowane nadają się już do upieczenia na grillu.Jeśli mają być pieczone w piekarniku przygotowujemy
cebulę, którą dowolnie kroimy i posypujemy delikatnie
przyprawą warzywną.
Boczek podsmażamy na patelni z
olejem.
Po podsmażeniu
boczku na patelnię wrzucamy pokrojoną
cebulę a kiedy się zeszkli,dolewamy pół szklanki
wody i chwilę gotujemy.
Na
boczek ułożony w naczyniu żaroodpornym wykładamy
cebulę, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut.
Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi
ziemniakami i dowolną surówką.
Smacznego!