ßßß Cookit - przepis na Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli

Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli

nazwa

Wykonanie

Warkoczyki z boczku to pomysł na obiad a także na grilla.
Składniki:
-boczek surowy
-6-7 średnich cebul na 1,5 kg boczku
-kilka ząbków czosnku
-przyprawa grillowa i do mięs
-przyprawa warzywna
-olej
Boczek kroimy w wąskie paski.
Czosnek kroimy w plasterki.
Z pasków boczku splatamy warkoczyki. Końce warkoczyków spinamy wykałaczkami.
Układamy na talerzu posypanym przyprawami.
Warkoczyki posypujemy przyprawami, dodajemy czosnek i skrapiamy delikatnie olejem.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Tak przygotowane nadają się już do upieczenia na grillu.
Jeśli mają być pieczone w piekarniku przygotowujemy cebulę, którą dowolnie kroimy i posypujemy delikatnie przyprawą warzywną.
Boczek podsmażamy na patelni z olejem.
Po podsmażeniu boczku na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę a kiedy się zeszkli,
dolewamy pół szklanki wody i chwilę gotujemy.
Na boczek ułożony w naczyniu żaroodpornym wykładamy cebulę, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.
Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut.
Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.
Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/05/boczek-warkoczyk-zapiekany-w-cebuli.html