ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli

Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na grilla.
Szaszłyki takie najlepiej jest przygotować dzień przed grillowaniem. Dzięki temu mięso skruszeje i będzie soczyście miękkie.
Składniki:
pół kilo łopatki
25 dag boczku surowego wędzonego
6 cebul
opakowanie przyprawy "marynata pikantna" do mięs i drobiu firmy Kamis
pół opakowania przyprawy "grill karkówka" firmy Kamis
olej
POST NIESPONSOROWANY
Wykonanie:
Do miseczki wsypujemy obie przyprawy i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna. Łopatkę myjemy, kroimy na kostkę grubości 1 cm .
Boczek kroimy na kawałki o grubości 0,5 cm.
Cebulę kroimy na krążki grubości 0,5 cm.
Boczek i łopatkę wkładamy do dużego pojemnika i polewamy prawie całą marynatą. Całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła mięso.
No koniec, na wierzchu mięsa rozkładamy pokrojoną cebulę i polewamy ją resztą marynaty.
Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na jeden dzień, lub przynajmniej na kilka godzin.
Następnego dnia na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, boczek i cebulę. Kolejność dowolna.
Szaszłyki są gotowe do grillowania. Z tej ilości składników wyjdzie 6 szaszłyków.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/08/szaszyki-z-opatki-boczku-i-cebuli.html