Wykonanie
Kolejna propozycja na grilla.Szaszłyki takie najlepiej jest przygotować dzień przed grillowaniem. Dzięki temu
mięso skruszeje i będzie soczyście miękkie.
Składniki:pół kilo
łopatki25 dag
boczku surowego wędzonego6
cebulopakowanie
przyprawy "marynata pikantna" do
mięs i drobiu firmy Kamispół opakowania
przyprawy "grill
karkówka" firmy Kamis
olejPOST NIESPONSOROWANYWykonanie:Do miseczki wsypujemy obie
przyprawy i dodajemy tyle
oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna.
Łopatkę myjemy, kroimy na kostkę grubości 1 cm .
Boczek kroimy na kawałki o grubości 0,5 cm.
Cebulę kroimy na krążki grubości 0,5 cm.
Boczek i
łopatkę wkładamy do dużego pojemnika i polewamy prawie całą marynatą. Całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła
mięso.No koniec, na wierzchu
mięsa rozkładamy pokrojoną
cebulę i polewamy ją resztą marynaty.Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na jeden dzień, lub przynajmniej na kilka godzin.Następnego dnia na patyczki do szaszłyków nabijamy
mięso,
boczek i
cebulę. Kolejność dowolna.Szaszłyki są gotowe do grillowania. Z tej ilości składników wyjdzie 6 szaszłyków.Smacznego :)