Wykonanie

Zapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwęzdrowego tłuszczyku.Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z
ziemniaków,
kapusty kiszonej i
mięska.Potrzebujemy:-1 kg
ziemniaków-1 kg
kiszonej kapusty-ok. 0,6 kg
karkówki,
łopatki lub
szynkiok. 0,25 kg
wędzonego boczku-
cebulkę prażoną-delikat do
mięs-
pieprz ziołowy
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.
Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.Z
boczku skrajamy 8 cienkich plastrów a resztę kroimy w słupki.

Ostudzone
ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.
Mięso przyprawiamy delikatem do
mięs,
kapustę ewentualnie
pieprzem ziołowym.

W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:-
kapusta-
prażona cebulka-
ziemniaki-
mięso-
kapusta-
prażona cebulka-
ziemniaki-
kapusta-
prażona cebulka-plastry
boczku-
ziemniaki-słupki
boczku(uwaga-naczynia niczym nie smarujemy)





Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 90 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i przekładaniec jest gotowy.

Najtrudniejszym elementem przygotowania potrawy jest czekanie- 2 godziny pośródzniewalającego zapachu jest jak wieczność...


Jeśli nie damy rady zjeść całości, później można go kroić nożem na porcje,odgrzewaći nic nie
traci ze swych walorów
smakowych.

Smacznego!