ßßß Cookit - przepis na Kapuściany przekładaniec

Kapuściany przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Zapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwę
zdrowego tłuszczyku.
Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej i mięska.
Potrzebujemy:
-1 kg ziemniaków
-1 kg kiszonej kapusty
-ok. 0,6 kg karkówki, łopatki lub szynki
ok. 0,25 kg wędzonego boczku
-cebulkę prażoną
-delikat do mięs
-pieprz ziołowy
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie.
Mięso kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.
Z boczku skrajamy 8 cienkich plastrów a resztę kroimy w słupki.
Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.
Mięso przyprawiamy delikatem do mięs, kapustę ewentualnie pieprzem ziołowym.
W dużym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami:
-kapusta
-prażona cebulka
-ziemniaki
-mięso
-kapusta
-prażona cebulka
-ziemniaki
-kapusta
-prażona cebulka
-plastry boczku
-ziemniaki
-słupki boczku
(uwaga-naczynia niczym nie smarujemy)
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 90 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i przekładaniec jest gotowy.
Najtrudniejszym elementem przygotowania potrawy jest czekanie- 2 godziny pośród
zniewalającego zapachu jest jak wieczność...
Jeśli nie damy rady zjeść całości, później można go kroić nożem na porcje,odgrzewać
i nic nie traci ze swych walorów smakowych.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/11/przekadaniec.html