Wykonanie
Dzisiaj chciałabym podzielić się jednym z moich ulubionych przepisów na
makaron. Orecchiette z
jarmużem, chrupiącym
boczkiem i
suszonymi pomidorami to przepyszne, wyraziste danie z niewielu składników.
Makaron uszka można zastąpić innym podobnym, ale ważne jest, żeby w każdym przypadku był al dente.Orecchiette z
jarmużem,
boczkiem i
suszonymi pomidorami- 240g
makaronu orecchiette- 80g
boczku- 5 garści
jarmużu, umytego i pokrojonego- 4 połówki
suszonych pomidorów w
oleju- 1/2 łyżeczki
chili w płatkach- 4 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz do smaku-
ser do starcia na wierzch, u mnie Comt é1) Na 2 minuty przed końcem gotowania
makaronu (czyli po ok. 8 minutach) do garnka dodać
jarmuż.2) Pokrojony w kostkę
boczek smażyć, aż będzie chrupiący, po czym zdjąć z patelni.3) Dodać grubo posiekane
suszone pomidory,
chili w płatkach i posiekany
czosnek.4) Podsmażyć i dodać
makaron z
jarmużem.5) Wlać 1/4 szklanki zachowanej
wody z gotowania
makaronu, dodać
sól,
pieprz i
boczek.6) Dokładnie wymieszać i podawać posypane
startym serem.Przepis stąd .Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 440 kcal