Wykonanie
Na blogu do tej
pory pojawiły się już trzy przepisy na warzywne burgery, więcej niż na
mięsne (właściwie na te ostatnie nie ma ani jednego ;D choć niedługo się to zmieni). Czwarty przepis opiera się na ugotowanym na parze słodkim
ziemniaku, do którego dodałam
czerwoną soczewicę,
masło orzechowe i pikantne
przyprawy. Efekt był znakomity - burgery wyszły naprawdę pyszne, wyraziste i z wyczuwalnym aromatem
masła orzechowego.Burgery z
batatów i
soczewicy z
masłem orzechowym- 1 słodki
ziemniak (500g)- 150g
czerwonej soczewicy- 2 łyżki
masła orzechowego- po 1/2 łyżeczki
kolendry,
chili, kuminu,
pieprzu,
curry,
ostrej papryki- szczypta
soli- 1 łyżka srirachy + do podania- 50g
bułki tartej- 2 łyżki
oleju1)
Batata pokroić w grube plastry i ugotować na parze.2) Ugotować
czerwoną soczewicę.3) Rozgnieść słodkiego
ziemniaka, dodać
soczewicę,
masło orzechowe,
przyprawy,
sól, srirachę i
bułkę tartą.4) Dokładnie wymieszać i uformować wilgotnymi rękami 8 burgerów.5) Rozgrzać
olej i smażyć burgery po ok. 2 minuty z każdej strony (aż się zarumienią).6) Podawać w opieczonej
bułce, z
sałatą i dodatkową srirachą.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba sztuk: 8Kaloryczność jednej sztuki: 185 kcal