ßßß Cookit - przepis na Migdałowe curry z kurczaka

Migdałowe curry z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Kuchnia indyjska jest dobra na wszystko. Przydaje się szczególnie w przypadku takiej pogody, jaką mamy teraz. Polecam np. moją wersję rozgrzewającego, sycącego curry z kurczaka z migdałami. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać mięso z udek, które jest smaczniejsze i bardziej soczyste niż z piersi. Razem z aromatycznym, kremowym sosem na bazie mielonych migdałów i jogurtu tworzy pyszną całość.
Migdałowe curry z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- po 1/2 łyżeczki kminku, imbiru,
garam masala, cynamonu
- szczypta chili w płatkach,
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 500g mięsa z udek kurczaka
bez skóry i kości
- 70g mielonych migdałów
- 125ml wody
- 1 liść laurowy,
- 1/4 łyżeczki soli
- 120g jogurtu naturalnego
1) W garnku z grubym dnem rozgrzać połowę oleju i podsmażyć posiekaną cebulę.
2) Dodać posiekany czosnek i przyprawy i podsmażać, mieszając, przez 30 sekund.
3) Dolać resztę oleju, wyłożyć na patelnię udka przekrojone na pół i smażyć z obu stron do zbrązowienia.
4) Wymieszać mielone migdały z wodą i dolać do garnka.
5) Dodać liść laurowy i sól i gotować przez ok. 30 minut.
6) Dodać jogurt, gotować przez kilka minut i podawać, np. z brązowym ryżem.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Kaloryczność jednej porcji: 355 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2015/03/migdaowe-curry-z-kurczaka.html